Casele de amanet nu sunt supravegheate de Banca Națională a României (BNR) și nu au voie să folosească în denumire, antet sau în alte atribute de identificare, cuvinte și expresii care pot induce publicul în eroare, și nici să utilizeze fără autorizație însemnele grafice ale BNR, anuntă într-un comunicat de presă banca centrală.

 “Banca Națională a României a constatat difuzarea în spațiul virtual, respectiv pe pagina de internet a unei entități de tip casă de amanet și pe website-urile unor publicații online, a unor informații care pot să inducă în eroare publicul asupra activității desfășurate de entitățile de tip case de amanet. De asemenea, s-a constatat și utilizarea de către respectiva societate, fără drept, a logo-ului BNR”, se menționează în comunicat.

Mai mult, banca centrală menționează faptul că entitățile de tip case de amanet sunt doar înscrise în Registrul de evidență al BNR, fără a fi și supravegheate de instituție.

“Subliniem faptul că, potrivit Legii nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare, entitățile de tip case de amanet sunt doar înscrise în Registrul de evidență al BNR. Potrivit Capitolului III din Lege, Banca Națională a României realizează, în fapt, monitorizarea instituțiilor financiare nebancare înscrise în Registrul general și supravegherea prudențială a celor înscrise în Registrul special, iar instituțiile financiare nebancare înscrise în Registrul de evidență nu se află sub incidența acestui capitol”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, BNR menționează faptul că Legea nr. 93/2009 prevede, la art. 7, alin. (3), că instituțiilor financiare nebancare le este interzis să folosească în denumire, antet sau în alte atribute de identificare, cuvinte și expresii care pot induce publicul în eroare cu privire la statutul ori la activitățile și operațiunile desfășurate.

“Atragem atenția asupra faptului că utilizarea neautorizată a însemnelor grafice ale Băncii Naționale a României, de către orice persoană fizică sau juridică, în vederea promovării activității proprii se sancționează în conformitate cu legea”, se subliniază în comunicat.

Astfel, Banca Națională atrage atenția asupra faptului că folosirea de către entități de tip case de amanet a unor expresii precum “Societate acreditată BNR — București”, ”Societate … sub stricta monitorizare a Băncii Naționale a României”, și “Societate … acreditată pentru acordarea de credite rapide de către BNR”, precum și utilizarea logo-ului sau siglei băncii centrale pentru prezentarea ori promovarea entităților de tip case de amanet poate induce în eroare publicul.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)