Bancile trebuie sa inteleaga ca principalul lor activ sunt clientii, iar BNR le va recomanda sa relaxeze conditiile de restructurare a creditelor pentru aceia care au probleme, dar reusesc sa achite macar partial ratele, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. Oficialul BNR a aratat ca numarul creditelor la care se inregistreaza restante a ajuns la 225.000. “Am avut o discutie cu domnul Ghetea (Radu Gratian Ghetea – presedintele Asociatiei Romane a Bancilor) legat de situatiile in care se restructureaza un credit, pentru ca unele banci, modul in care au facut acest lucru, au omorât clientii sau erau pe punctul sa-i omoare si au inteles ca este mai bine sa recuperezi ceva decât sa iei in portofoliu cladiri si terenuri pe care sa nu poti sa le vinzi”, a spus Cinteza, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank la Sinaia.

El a spus ca Directia Supraveghere va trimite spre aprobare o adresa conducerii bancii centrale cu propunerile de relaxare a conditiilor de restructurare a creditelor. Ulterior, recomandarile BNR vor fi transmise bancilor comerciale. Procedura va fi aceeasi, o scrisoare trimisa tuturor bancilor prin care sa le spunem ca nu am avut in vedere un cadru asa de strict. Daca face plati partiale si iti dovedeste ca nu poate sa plateasca din rata o anumita suma, astfel de situatii sa le incurajam. incurajam acele situatii in care se dovedeste ca intr-adevar clientii au probleme”, a explicat Cinteza.

Pe de alta parte, el a spus ca in cazul in care un client nu dovedeste ca are capacitate de plata, atunci creditul nu trebuie restructurat, dovada fiind faptul ca din numarul total de clienti restructurati 30-40% au redevenit rau-platnici. “Domnul Ghetea mi-a aratat situatii in care foarte multe persoane nu pot sa plateasca toata rata si au bunavointa sa plateasca jumatate. Sa ma ierte Dumnezeu, dar inseamna ca esti rau intentionat daca nu accepti situatia asta. Omul vine la tine, nu te lasa cu creditul restant, lucrurile acestea le vom incuraja”, a mai spus Cinteza.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)