Băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare pentru populație în trimestrul doi al acestui an pentru împrumuturile ipotecare, din cauza Legii privind darea în plată, iar pentru următoarele trei luni estimează o continuare a acestei tendințe, dar la intensitate mai redusă, reiese din Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare și populației realizat de Banca Națională a României.

“Standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare au continuat să se înăsprească semnificativ în T2/2016 ca urmare adoptării Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.(…) Pentru următoarele trei luni, instituțiile de credit preconizează o continuare a tendinței de înăsprire a standardelor aferente împrumuturilor pentru achiziția de locuințe și terenuri, însă cu o intensitate mai redusă”, reiese din sondajul citat de Agerpres.

În același timp, cererea de credite ipotecare s-a diminuat în trimestrul doi al acestui an, iar pentru următoarele trei luni instituțiile de credit estimează în continuare o diminuare a cererii pe acest segment.

Referitor la termenii creditării, din sondaj reiese că băncile au înăsprit, în perioada analizată, condițiile referitoare la avansul solicitat clienților, în sensul majorării acestuia, și au diminuat perioada maximă de creditare.

“În ceea ce privește creditele de consum, în T2/2016, standardele de creditare s-au înăsprit moderat. Pentru T3/2016, se prognozează o menținere constantă a condițiilor de creditare pentru acest tip de împrumuturi”, se mai arată în documentul citat.

Cererea pentru astfel de credite a consemnat o dinamică ascendentă importantă în T2/2016, pe fondul majorării cererii de împrumuturi de consum fără ipotecă, dar și celei pentru carduri de credit.

“În următoarele trei luni (T3/2016), băncile preconizează o scădere moderată a cererii de împrumuturi de consum din partea populației”, se mai arată în sondajul BNR.

În privința împrumuturilor aferente companiilor nefinanciare, condițiile de creditare au fost păstrate la un nivel similar evoluțiilor din perioadele anterioare.

“În următoarele trei luni, (…) băncile anticipează o menținere neschimbată a standardelor de creditare la nivelul companiilor nefinanciare”, se subliniază în documentul citat.

Cererea de împrumuturi din partea companiilor nefinanciare s-a menținut relativ constantă în T2/2016, conform opiniilor instituțiilor de credit centralizate de BNR.

“În structură, s-a înregistrat o evoluție mixtă. Întreprinderile mici și mijlocii și-au majorat puternic cererea de credite pe termen lung și marginal pe cea de împrumuturi cu exigibilitatea mai mică de un an. La nivelul corporațiilor, cererea de credite pe termen scurt a înregistrat un avans moderat, iar cererea pentru împrumuturile pe termen lung s-a menținut relativ constantă. Pentru perioada următoare (T3/2016), băncile prognozează o creștere moderată a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare, indiferent de segment”, mai reiese din sondajul menționat.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)