Costurile de creditare medii pe sistemul bancar pentru imprumuturile noi acordate persoanelor fizice au coborat sub 10% in ultima luna, iar in cazul firmelor sub 8%, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, care apreciaza ca acestea vor scadea in continuare, daca se mentine stabilitatea.

“Pe termen mediu spre scurt, costurile de finantare in Romania, daca asiguram in continuare stabilitatea, vor scadea. Costurile de creditare medii pentru imprumuturile noi acordate persoanelor fizice au coborat sub 10% in ultima luna, persoanelor juridice sub 8%, fiind media pe sistemul bancar. Asteptam sa scada in continuare”, a afirmat Olteanu la o conferinta pe teme bancare.

El a dat ca exemplu situatia Braziliei, unde guvernatorul Mugur Isarescu a avut recent o vizita de lucru, tara avand o rata a inflatiei de 10% si o dobanda medie pe piata pentru companii de 80%.

In ceea ce priveste stabilitatea, economia reala a Romaniei nu s-a modificat fundamental in ultima perioada, in opinia lui Olteanu, iar realitatile globale si oferta de bani globala nu s-au modificat dramatic in acest an. in schimb, s-a modificat perceptia asupra stabilitatii Romaniei, dar “nu pe atat pe cat ne-am dori asa incat creditele sa fie atat de ieftine precum sunt in alte tari”, a spus el.
Viceguvernatorul a aratat ca Romania se imprumuta in prezent mai ieftin decat Italia, dar mai are mult pana se va imprumuta la fel de ieftin ca Germania. “Suntem prea costisitori din punct de vedere al functionarii institutiilor si avem probleme de productivitate, care trebuie in continuare imbunatatita”, a explicat Olteanu.

In masura in care stabilitatea va exista in continuare pentru a da incredere, costurile vor continua sa scada, insa increderea se construieste in timp, conform oficialului BNR.

“Eu nu cred ca bancherii nu inteleg economia reala, stiu ca bancherii sunt reticenti in a se implica direct in economia reala. (…) Pe de alta parte, chiar daca au aceasta reticenta, nu inseamna ca nu vad oportunitati. Bancile trebuie sa-si dezvolte, inclusiv din punct de vedere a resurselor umane, de atragere a consultantei externe, aceasta capacitate de intelege resursele de creare cu valoare adaugata a economiei reale. Totodata, este o relatie de afaceri si trebuie sa-si assume riscurile, asa cum isi asuma si castigurile”, a adaugat Olteanu.

El apreciaza ca celor mai multe companii din Romania nu le lipsesc ideile si perspectivele, ci capitalul, iar in foarte multe cazuri ceea ce-i impiedica pe bancheri sa crediteze companiile romanesti nu sunt nici macar restrictivele reglementari din banci, care vor deveni si mai restrictive odata cu intrarea in vigoare a Basel III, ci faptul ca firma care se adreseaza bancii, cu un istoric chiar rezonabil, nu detine capital.

“Avem idei, avem curaj, spirit intreprinzator si banii altora, banii nostri nu se regasesc acolo pentru ca, de multe ori, in anii buni i-am luat acasa. (…) intreprinzatorii noi sunt mai bine vazuti de catre banci. Cred ca pentru mediul antreprenorial romanesc este o lectie pentru urmatorul ciclu de crestere, cand se vor acumula din nou bani si cand e bine sa se gandeasca sa puna o buna parte dintre ei si in capitalul firmei ca sa fie credibila si atunci si costurile de finantare vor fi cu siguranta sensibil mai reduse”, a sfatuit viceguvernatorul companiile.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)