BNR va pregati pana la sfarsitul lunii mai un plan de actiune pentru reducerea poverii creditelor neperformante din sistemul bancar, implementarea fiind prevazuta sa inceapa din a doua jumatate a anului, potrivit unui angajament asumat prin acordul cu FMI si Comisia Europeana. Planul vizeaza creditele nepeferformante imposibil de recuperat si care au fost deja integral provizionate. Prin strategia conceputa inclusiv prin consultari cu expertii straini va fi stabilit rolul BNR in acest proces, precum si responsabilitatile bancilor. De asemenea, vor fi adoptate schimbari ale reglementarilor prudentiale pentru evitarea hazardului moral si acordarea de stimulente pentru curatarea oportuna a bilanturilor bancare de creditele nerecuperabile. Rata neperformantelor din sistem a crescut din nou in prima luna a acestui an, atingand un varf de 22,3%, fata de 18,7% in ianuarie 2013. In opinia expertilor FMI, autoritatile au facut prea putin pentru a ajuta bancile sa scape de neperformantele imposibil de recuperat, ceea ce intarzie relansarea creditarii. “Autoritatile ar trebui de asemenea sa trimita Parlamentului o lege a insolventei care sa sprijine mai bine salvarea timpurie a firmelor viabile si sa grabeasca iesirea de pe piata a celor neviabile.”

in acelasi timp, BNR va continua sa supravghere atent bancile pentru evitarea unor restructurari articiale ale creditelor pentru evitarea constituirii de provizioane suplimentare si va urmari cu atentie modul de evaluare a colateralului. Dupa ce anul trecut au fost inspectate primele 20 de banci din sistem pe tema practicilor de restructurare a creditelor, anul acesta vor avea inspectii si restul institutiilor de credit.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)