In editia de sambata a emisiunii “Dincolo de stiri”, de la Antena3, s-a abordat, din nou, tema creditelor in franci elvetieni. Pentru ca toti vor o solutie din partea BNR, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a explicat ca Banca Nationala este implicata direct in rezolvarea problemei, dar are niste limite de care nu poate trece.

“Ceea ce ne intereseaza, la BNR, este sa nu avem probleme, a imparti vinovatiile acum nu este o solutie. Aici sunt doua lucruri. Sunt absolut de acord cu intrebarile lui Radu Soviani. In legatura cu o activitate viitoare. Din pacate, indiferent de concluziile legate de activitatea BNR in 2007, ca a fost sublima, ca a fost odioasa, nu vad nicio relevanta pentru rezolvarea problemei actuale cu francii. O judecata se poate face in termeni relativi, nu in termeni absoluti. Da, se putea face mai bine, dar trebuie termeni relativi. In termeni comparativi putem evalua de ce suntem intr-o situatie mai buna, dar nu rezolva problemele oamenilor. Solutiile nu sunt la BNR, dar sunt tot soiul de intrebari legate de BNR. Acest lucru mi se pare important. Banca Nationala trebuie sa faca un singur lucru in aceasta chestiune – sa dimensioneze corect aceasta problema. Nu poate veni cu alte solutii.”

Dan Suciu a explicat, in detaliu, ce poate sa faca BNR in acesta situtie.

“Eu nu sunt avocatul bancilor si nu pot sa raspund in numele lor. Ce poate face BNR aici este destul de clar. Buna informare, discutia cu bancile si incercarea de a aduce elemente de reglementare prin care BNR a simplificat conversia, unde este cazul. BNR nu are mandat, acolo este vorba de Protectia Consumatorilor. De aici vine dezamagirea. Nu este o scuza sau o incercare de a iesi dintr-o discutie.”

“De ce s-a dus acest produs al francului elvetian si aici raspunderea personala poate fi gasita la BNR. Istoric, cercetatorii economici vor dovedi ce implicare a avut BNR. Si a doua chestiune, ce poate face BNR in acest moment, este sa transmita bancilor, de fiecare data, ca daca nu rezolvia problema, sunt obligate sa vina cu capital. Si mai vad o responsabilitate a BNR. Sa nu lase problema sa se stinga de la sine, sa existe un interes activ.”

Dan Suciu a incheiat interventia dand asigurari ca BNR este direct implicata in aceasta problema.

“Vreau sa ii pe cei afectati ca exista un interes direct al BNR in aceasta problema, dar exista o limita de discurs pe care BNR o are. Ceea ce cred ca este foarte rau este ca se atribuie o serie intreaga de fapte BNR. Cred ca este un interes comun public sa discernem faptele de neadevaruri. Rog mai mult discernamant.”

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)