Potrivit raportului macroeconomic al Băncii Transilvania din 17 aprilie, stenograma ședinței de politică monetară din aprilie exprimă preocuparea BNR cu privire la intensificarea deficitului de cont curent și a deficitului structural al finanțelor publice.

Banca centrală se așteaptă la persistența inflației la un nivel superior intervalului țintit și la evoluția economiei la un ritm peste potențial pe termen scurt. În acest context, BNR a semnalat continuarea ciclului monetar post-criză, inclusiv prin utilizarea altor instrumente decât rata de dobândă de referință, pentru contracararea riscurilor la adresa stabilității prețurilor și a stabilității financiare.

BNR: Detalii privind rata anuală a inflației în luna martie 2018

bnr inflatie martie 1

 

bnr inflatie martie 2 bun

Evoluțiile macro-financiare internaționale și știrile interne au influențat piața financiară în ședința de tranzacționare de luni, potrvit BT Daily.

În sfera pieței monetare ratele de dobândă au crescut, evoluție influențată și de decizia BNR de a lansa o operațiune “depo” pentru prima oară din 2011 (pe șapte zile la o rată de dobândă de 2.25%, în volum de 18.7 miliarde RON): overnight la 1.54%/1.91%. ROBOR la trei luni s-a majorat cu șase puncte bază la 2.13% (cel mai ridicat nivel din decembrie 2017), iar ROBOR la șase luni a urcat cu cinci puncte bază la 2.46% (maximul din octombrie 2014).

Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă au crescut, avansul fiind mai pronunțat pe scadențele scurte. Rata de dobândă la 10 ani a urcat cu opt puncte bază la 4.495%, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii martie.

Ministerul de Finanțe a lansat o emisiune de certificate pe 12 luni (în volum de 600 milioane RON) și a redeschis o emisiune de titluri scadente în octombrie 2028 (volum de 200 milioane RON), dar a respins toate ofertele băncilor participante la licitații, pe fondul majorării costurilor de finanțare.

EUR/RON a scăzut cu 0.22%, la 4.6507 (minimul ultimelor trei săptămâni), iar USD/RON s-a depreciat cu 0.47%, la 3.7600, la BNR.  Bursa a crescut (indicele BET cu 0.4%), pe un rulaj de 4.7 milioane EUR.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)