În şedinţa din din 8 ianuarie 2018 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

  • Majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018;
  • Majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an de la 0,75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,00 la sută pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018;
  • Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Prin această decizie, România se alătură demersurilor bancilor centrale din Cehia şi Marea Britanie, care au majorat deja costurile de împrumut.

Analiştii Băncii Transilvania au prevăzut un astfel de scenariu, în Raportul zilnic al băncii.

“Astăzi are loc prima ședință de politică monetară din 2018, în care BNR ar putea majora rata de dobândă de referință cu 25 puncte bază la 2%, pe fondul intensificării presiunilor inflaționiste (inflația se poziționează peste ținta băncii centrale), evoluției economiei la un ritm peste potențial și acumulării de riscuri la adresa stabilității financiare. Nu excludem și posibilitatea reducerii graduale a nivelului ratelor RMO, în tandem,” se arată într-un raport al Băncii Transilvania.
Analiştii prevăd o creştere a dobanzilor. Creditele vor avea un ROBOR mai mare

Opt dintre cei 13 economişti care au participat la un studiu realizat de Bloomberg se aşteaptau ca la şedinţa de politică monetară din 8 ianuarie, BNR să menţină dobânda cheie la nivelul record scăzut de 1,75%. Doar cinci economişti estimau o majorare la 2%.

Cum economia înregistrează mari presiuni inflaţioniste, este de aşteptat ca rata dobânzii să urmeze inflația, astfel se aşteaptă ca ROBOR să crescă spre 4%, în acest an.

 

VIZIONEAZA AICI BREAFINGUL DE PRESA DE LA BNR

 

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)