Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de joi, 4 iulie 2019, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, informează instituţia.

Consiliul a mai hotărât menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an, precum şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Decizia este una anticipată de mediul bancar.

Măsura este una anticipată de mediul economic, din cauza agitației din sfera politică ce invită de fapt la prudență, dar și datorită inflației care stagnează la 4,1%, BNR sesizând domolirea.

Ce previziuni au băncile pentru 2019: BNR nu va mai crește dobânda cheie

Pentru 2019, cei mai mulți analişti estimează menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%.

Economistii șefi de la UniCredit, BCR și Raiffesen Bank nu întrevăd majorări ale dobânzii de politică monetară în acest an, iar analiștii de la Banca Transilvania întrevăd majorari abia în 2020, până la 2,75%.

„Nu anticipăm majorări ale dobânzii de politică monetară de către BNR anul acesta sau în 2020. Banca centrală ar putea folosi condiţiile de lichiditate (prin intervenţii pe piaţa valutară şi prin operaţiuni repo) pentru a menţine dobânzile interbancare în intervalul 3-3,5%, fapt care ar fi echivalent cu 2-4 majorări ale dobânzii de politică monetară“, opininau recent analiştii UniCredit.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)