Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 12 noiembrie 2020, a hotărît menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an.

Totodată, BNR menținere rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2,00 la sută pe an.

Banca Naţională a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută la 5%

Consiliul a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 5 la sută de la 6 la sută începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie -23 decembrie 2020 și menținerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8 la sută.

Ce înseamnă reducerea decisă la BNR?

Măsura deciză astăzi aduce mai multi bani în piața bancară, peste 15% din rezervele minime in valuta constituite de bancile comerciale la BNR vor fi eliberate. Mai precis, peste 340 milioane euro vor fi la dispoziția băncilor.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)