Mugur Isărescu

Record pentru dolar. Moneda americană, recunoscută ca fiind o monedă de refugiu tradiţională în perioadele de criză, a urcat joi până la un nivel record, în timp ce moneda unică europeană s-a depreciat. Acest nivel al dolarului vine în contextul în care Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviştilor și i-a acuzat pe aliații occidentali de „șantaj nuclear”, dând de înțeles că Rusia este gata să-și folosească propriile arme nucleare dacă este nevoie, notează Business Insider.

Nu în ultimul rând, evoluţia dolarului a fost determinată și de măsura adoptată de  Rezerva Federală de majoare a ratele dobânzilor. Cum investitorii percep deciziile FED mult mai bune in lupta cu inflația, iar bondurille americane au dobânzi peste inflație, investitorii aleg să parieze pe dolar. Care se va aprecia in continuare, după cum susțin economiștii.

Pentru prima dată,  dolarul trece de pragul de 5 lei. BNR a anunțând un curs valutar de 5,10 lei pentru un dolar american.

Dolarul este perceput de către investitori ca un activ sigur și tinde să se întărească atunci când tulburările geopolitice afectează sentimentul pieței pentru risc.

Euro sub dolar

Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi un curs de referință de 4,9412 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9436 lei înregistrat miercuri.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)