BNR se arată ingrijorată, din nou, de gradul de îndatorare al populaţiei. Potrivit sefului Direcţiei de Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României (BNR), Eugen Rădulescu, gradul de îndatorare a populaţiei cu venituri reduse este într-o continuă creştere. Mai precis, statisticile BNR arată că o creştere a dobanzilor cu două puncte procentuale, ar duce indatorarea populaţiei la un grad de 80% din veniturile. Iar problema majoră este, desiur, în cazul celor cu venituri mici şi multe credite, inclusiv la IFN-uri şi care nu se află în baza de monitorizare.

“Suntem într-o situaţie în care gradul de îndatorare al persoanelor creşte. Nu numai că avem un grad de îndatorare care creşte în continuare, el este neuniform distribuit pe trepte de venituri. În momentul de faţă, din datele pe care le-am centralizat noi la bancă, avem informaţia că la nivelul persoanelor din ultima treime de venituri, veniturile cele mai de jos, serviciul datoriei în veniturile disponibile este aproape de 70%.

Asta, în condiţiile în care am avut cele mai scăzute dobânzi din istorie. Niciodată nu am avut dobânzi atât de mici. Calculul nostru a fost că la 2 puncte procentuale în plus la dobândă, din care unul s-a şi întâmplat, ajungem la 80% de la 70%, din venitul disponibil şi devine povară de plată a ratei scadente. Aceste evidenţe nu cuprind toate creditele. Nu avem creditele de la IFN-urile care nu sunt în Registrul special. Nu avem decât câteva credite de la o serie de IFN-uri care au acceptat să raporteze nişte date la Biroul de credite. Informaţia pe care o avem nu e completă”, a explicat Eugen Rădulescu la Conferința Națională a Creditului IFN.

Să fie acesta semnalul că BNR pregăteşte plafonarea gradului maxim de îndatorare?

“Ne îngrijorează, pentru că acordarea de credite unor persoane, care sunt fie supraîndatorate, fie au o situaţie precară financiară, poate să destabilizeze nu numai IFN-urile care au acordat credite, ci şi sistemul financiar în ansamblul lui”, a comentat apăsat oficialul BNR.

“Finanțarea acordată populației a depășit deja pragul de semnal”, afirma în luna septembrie Florian Neagu, BNR.

Florian Neagu, director adjunct al Direcției de Stabilitate Financiară, din cadrul Băncii Naționale, menţiona în luna septembrie, că nu mai există mult spațiu de creștere în zona creditului acordat populației. Neagu a mai menționat că BNR ar putea avea un instrument de intervenție, cum ar fi plafonarea gradului maxim de îndatorare.

“Volumul de credit acordat în ultimii ani la un nivel favorabil al dobânzii a depășit volumul din 2007  -2008, când aveam condiții favorabile de curs de schimb. Cum suntem cu rata dobânzii la minime istorice va veni un răstimp când rata dobânzii va crește, iar serviciul datoriei se va majora semnificativ pentru cei mai vulnerabili”, a mai spus Neagu, precizând că atunci când BNR se „uită la gradele maxime de îndatorare aplicate de bănci descoperim unele relativ mari față de ceea ce am vrea să vedem”.

CNSM a indentificat şi a atras atentia asupra acestei vulnerabilitaţi

Consiliului general al Comitetului Național privind Supravegherea Macroprudențială a identificat, în cadrul celei de-a treia ședințe a acestei entități, care avut loc pe data de 9 octombrie 2017, două vulnerabilități asupra stabilității sistemului financiar românesc, iar una dintre probleme era tocmai îndatorarea populaţiei.

Membrii CNSM, reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului, au observat si au atras atenţia că gradul de îndatorare al populației s-a majorat considerabil în ultima vreme.

”Creşterea îndatorării populaţiei poate avea efecte negative importante, atât asupra sistemului financiar (evidenţele empirice arată că un nivel al îndatorării de peste 55 la sută este asociat cu o probabilitate de neperformanţă de 3 la sută într-un orizont de un an şi de o probabilitate de 14 la sută în cazul unui orizont de 5 ani), cât şi asupra creșterii economice viitoare, în condiţiile în care populaţia care a contractat un credit ipotecar va avea dificultăţi în plata ratelor lunare şi va decide reducerea consumului în vederea păstrării locuinţei achiziţionate. În prezent, gradul de îndatorare s-a majorat considerabil, o treime din debitorii care au contractat un credit în ultimul an având un grad de îndatorare de peste 55 la sută”, se precizează în fundamentarea CNSM.

Ce au recomandat membrii CNSM

”Se recomandă ca Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, şi Banca Națională a României să înfiinţeze un grup de lucru care să aprofundeze analizele privind îndatorarea populaţiei, folosind informaţiile care să fie puse la dispoziţia acestui grup de lucru, de către MFP, prin intermediul ANAF, cu respectarea confidenţialităţii. Aceste noi informaţii de investigat ar trebui să se refere cel puţin la raportările privind veniturile salariale lunare încasate de către persoanele fizice, veniturile din alte surse decât cele salariale încasate de către persoanele fizice (Declaraţia 112), veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal (Declaraţia 208)”, este textul recomandării Comitetului Național privind Supravegherea Macroprundențială.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)