BNR pledeaza pe langa Ministerul Finantelor pentru eliminarea impozitului de 16% pe castigul din dobanzi pentru stimularea economisirii in banci, mai ales pe termen lung. Nicolae Cinteza, directorul Directiei Su­praveghere din BNR, afirma ca scaderea marcata a dobanzilor pasive aduce in discutie necesitatea unui stimulent pentru deponenti in vederea mentinerii economiilor in banci.

„La dobanda actuala daca mai retinem si impozitul de 16% clientului nu-i ramane mai nimic. Eu am semnale pozitive de la Ministerul Finantelor, dar daca nu se va renunta complet la impozitare, eu pledez pentru o taxare in trepte care sa stimuleze economisirea pe termen mai lung. Mentinerea in banci a resurselor pentru care s-au zbatut in ultimii ani este o conditie esentiala pentru crearea unei baze de credite care sa le aduca venituri”, a spus Cinteza, citat de ZF.

In acest moment, bancile ofera la depozitele in lei dobanzi cuprinse intre 2% si 4% pe an. Scaderea abrupta a dobanzilor din ultimii doi ani a facut ca in timp rata de economisire sa se reduca. Daca in perioada de criza economisirea crestea cu 25% pe an, acum a ajuns la 3%.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)