Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei. “In sedinta din 2 mai 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit”, se arata intr-un comunicat al BNR.

Banca centrala a aplicat ultima reducere de dobanda in martie 2012, de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.

Pe de alta parte, CA-ul BNR a decis joi sa ingusteze coridorul simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale anterior, motivand ca masura va tempera volatilitatea dobanzilor.

Cum incurajeaza BNR profitul bancilor

BNR creste dobanda platita zilnic bancilor pentru depozitele la BNR si scade dobanda penalizatoare pentru bancile care se imprumuta la banca centrala. Altfel spus, a crescut marja de profit a bancilor.

Incepand din data de 3 mai 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an fata de 1,25%.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) anticipau, la inceputul lunii februarie, ca banca centrala va mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25%, precum si nivelurile rezervelor minime obligatorii pe tot parcursul acestui an.

Acestia preconizeaza ca, la finalul anului 2014, BNR ar putea relaxa politica monetara, prin reducerea dobanzii la 4,75% in luna decembrie.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)