16.000 de romani au economii mai mari de 100.000 de euro in banci, adica peste 3,7 miliarde de euro depusi in conturi. Multi dintre clientii bancilor se gandesc in aceste zile, pe fondul haosului din Cipru, ce se poate intampla in Romania, intr-un scenariu asemanator. Analistii si BNR considera insa ca nu exista motive de ingrijorare.

Este stiut faptul ca depozitele mici, de pana in 100.000 de euro, sunt garantate.Numai pe acesti clienti ii protejeaza legea europeana in cazul unui faliment al bancii, ceea ce inseamna ca isi primesc banii inapoi.

Cum ii linistete BNR pe bogatii Romaniei

Exista insa alternative si pentru milionarii romani: sa depuna cate 100.000 de euro in fiecare dintre cele 42 de banci de pe piata romaneasca!!!

Multi se gandesc ca o sansa este depozitul de la… saltea. Insa acesta nu aduce profit, spun reprezentantii BNR, incercand sa-i incurajeje pe romani sa aduca banii la banca sau sa nu-i retraga.

„Dobanda nominala pe care ti-o da banca oricum e mai mare decat dobanda pe care ti-o da banul tinut la saltea si care este zero”, afirma Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.

De ce au nevoie acum oamenii cu bani?

De liniste. Sunt sigura ca acesti milionari nu asteapta sfaturi de la BNR. Iar cei mai multi au pe langa acesti bani in conturi multe alte investitii, pentru ca, banii din banca nu produc la fel de mult cat cei de pe Bursa sau fonduri de investitii.

„Nu cred ca trebuie sa ne ingrijoram pentru persoanele care au peste 4 milioane de euro, sunt sigur ca au in jurul lor o armata de consilieri care le spun si le investesc banii”, considera si Florin Citu, analist economic.

Gabriela Dinu

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)