Banca Naţională a României a pus spre consultare publică Regulamentul privind instituţiile emitente de monedă electronică, termenul limită pentru transmiterea comentariilor fiind 12 iulie 2018.

Proiectul vizează, în linie cu competenţele BNR atribuite potrivit proiectului Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind activitatea de emitere de monedă electronică, reglementarea procedurii de autorizare a instituţiilor emitente de monedă electronică, precum şi detalierea elementelor de supraveghere prudenţială (privind mecanismele de protejare a fondurilor deţinătorilor de monedă electronică, procedura de aprobare/notificare a modificărilor intervenite ulterior autorizării, fondurile proprii, cerinţele de raportare).

BNR menţionează că elementele de noutate ale reglementării se raportează, în special, la detalierea de către Autoritatea Bancară Europeană a informaţiilor şi documentelor ce trebuie furnizate autorităţilor competente cu autorizarea. În acest sens, proiectul de regulament preia elementele din Ghidul EBA/GL/2017/09 privind informaţiile care trebuie furnizate pentru autorizarea instituţiilor de plată şi a instituţiilor emitente de monedă electronică şi pentru înregistrarea prestatorilor de servicii de informare cu privire la conturi în temeiul articolului 5 alineatul 5 din Directiva (UE) 2015/2366.

Conform BNR, proiectul Regulamentului privind instituţiile emitente de monedă electronică propune înlocuirea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 8/2011 privind instituţiile emitente de monedă electronică, cu completările ulterioare, fiind urmărită, împreună cu proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind activitatea de emitere de monedă electronică, asigurarea transpunerii în legislaţia naţională a mai multe directive şi regulamente privind serviciile de plată în cadrul pieţei interne.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)