Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic, incepand cu data de 1 septembrie 2014, un set de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat) si o moneda din argint, dedicate aniversarii a 150 de ani de la nasterea lui Ion I. C. Bratianu.

Caracteristicile tehnice ale monedelor din set (din aur, din argint si din tombac cuprat) sunt urmatoarele:

Valoare nominala 100 lei 10 lei 1 leu
Metal aur argint tombac cuprat
Titlu 900‰ 999‰ –
Forma rotunda rotunda rotunda
Diametru 21 mm 37 mm 37 mm
Greutate 6,452 g 31,103 g 23,5 g
Calitate proof proof proof
Cant zimtat zimtat Zimtat
Aversul monedei din aur reda imaginea conacului de la Florica, unde s-a nascut Ion I.C. Bratianu, inscriptia in arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominala „100 LEI“, stema Romaniei si anul de emisiune „2014“.

Aversul monedei din argint reda imaginea conacului de la Florica, unde s-a nascut Ion I.C. Bratianu, inscriptia in arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominala „10 LEI“, stema Romaniei si anul de emisiune „2014“.

Aversul monedei din tombac cuprat reda imaginea conacului de la Florica, unde s-a nascut Ion I.C. Bratianu, inscriptia in arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominala „1 LEU“, stema Romaniei si anul de emisiune „2014“.

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint si din tombac cuprat), prezinta portretul lui Ion I.C. Bratianu, anii intre care a trait acesta „1864“, „1927“ si inscriptia in arc de cerc „ION I.C. BRATIANU“.

Caracteristicile tehnice si descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intra in componenta setului de trei monede.
Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, in capsule de metacrilat transparent.

Seturile de monede si monedele din argint vor fi insotite de brosuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
Tirajul pentru aceasta emisiune este de:
– 150 seturi monede (din aur, argint si tombac cuprat);
– 250 monede din argint.
Preturile de vanzare sunt:
– 1.910,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat), inclusiv brosura de prezentare;
– 330,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare.
Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat dedicate aniversarii a 150 de ani de la nasterea lui Ion I. C. Bratianu au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Lansarea in circuitul numismatic a seturilor de monede si a monedelor din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)