Potrivit purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu, BNR nu susţine proiectul de lege iniţiat de senatorul Daniel Zamfir. “Noi nu am trimis modificări la lege, Banca Națională a spus clar că nu susţine acel proiect de lege. Noi am trimis un studiu care propune o metodologie care este utilizată în zona europeană, în privinţa plafonării.

Un studiu care mizează pe anumite repere şi care este adaptat la tipurile de credite existente pe piaţa românescă. Asta nu înseamnă că noi discutăm oportunitatea acestei legi”, a explicat Dan Suciu, în direct la Digi24.

Întrebat despre existenţa unui studiu de oportunitate, purtătorul de cuvânt a declarat că “nu noi trebuie să-l facem, ci iniţiatorii proiectului”.

BNR –  proiectul de lege afecteză creditarea

Dan Suciu pentru Dig24: Proiectul de lege în formula actuală afectează creditarea, afectează şi formele de creditare pentru persoanele care sunt mai puţin bancabile şi oricum studiul de oportunitate nu noi trebuie să-l face, ci iniţiatorii legii.

La rândul său, senatorul Daniel Zamfir afirmă că dobânda propusă în lege este una  “relevantă”.

Chiar dacă proiectul de lege nu este însoţit de un studiu de impact. Mai mult, iniţiatorii nu au discutat cu reglementatorul pieţei pentru a înţelege unele mecanisme

“Trebuie să ne raportam la un indice relevant” a spus Daniel Zamfir despre dobânda propusă în proiect.

Senatorul se declară mulţumit că Banca Naţională a înţeles că trebuie plafonate dobânzile în România.

“E foarte bine că şi BNR a inţeles că trebuie plafonate dobânzile în România, dacă 14 state Europene deja o fac” a spus Zamfir la Digi24.

Zamfir a mai afirmat ca dobânda “propusă de BNR”, prin scrisoarea trimisă Comisiei, de 41% pentru carduri – este “uriaşă”

“41% pentru dobânda pentru carduri este o dobândă uriaşă” s-a arătat nemulţumit Daniel Zamfir, iniţiatorul legii privind plafoanea dobânzilor.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)