BNR a obtinut profit din rambursarea primei transe, de peste 500 milioane DST, din imprumutul de la FMI, si inca realizeaza castiguri din orice eventuala vanzare de euro datorita mediei la care a cumparat, a declarat guvernatorul bancii centrale. “Astazi am facut plata din cele peste 500 de milioane DST. Si pentru ca exista asa o preocupare ca o sa facem o pierdere de un miliard, nu stiu cine a facut calculul si cum. Solicit ca si din partea dumneavoastra sa ne explicati cum calculati. Pot sa va spun ca am facut profit si din aceasta rambursare si un profit bunicel, cam cat am facut profit in jumatate de an. Avem in BNR un serviciu special care tine un echilibru al activelor, al rezervelor in diferite valute, face calcule probabilistice, gandeste care e probabilitatea. Spre surpriza celor care au calculat o pierdere, atat pot sa spun societatii romanesti, ca am facut un profit substantial. Nu de proportia pierderilor calculate de nu stiu cine…”, a spus Isarescu.

El a amintit ca BNR a cumparat peste 10 miliarde de euro in intervalul 3,1-3,5 lei/euro, pentru a contracara apreicerea cursului pana la 2,5 lei/euro, asa cum prognozau unii analisti in 2007.

“Deci suntem in pozitia sa facem profit in continuare. Si-l facem (…) Avand in vedere media, inca facem profit din fiecare euro pe care eventual il vindem”, a precizat Isarescu.

El a reiterat ca banca centrala nu este “institut de cercetari”, dar obiectivul primordial, ca institutie publica, nu este obtinerea de profit, ci stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara.

“Acesta este obiectivul nostru primordial si incercam sa-l atingem fara sa facem piedere. Dar daca, candva, in fata Romaniei este pusa in balanta stabilitatea preturilor si stabilitatea finanicara si situatia financiara a BNR, primordiala este stabilitatea tarii si nu profitul BNR”, a continuat Isarescu.

El a aratat insa ca specialistii din BNR “nu pot dormi” si nu pot sa uite de costurile cu care banca centrala asigura stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara.

“Avem un departament special de operatiuni si operatiunile nu sunt facute ca sa facem pierdere. Acolo este chiar banking. Avem o directie de contabilitate, de evaluare. Vrem sa nu ajungem niciodata sa cerem unui buget, si asa incarcat, recapitalizarea bancii”, a adaugat Isarescu.

Romania a platit Fondului Monetar International (FMI) prima rata, in valoare de peste 670 milioane euro, aferenta acordului stand-by incheiat in 2009. Potrivit calendarului de plati de pe site-ul FMI, prima transa de rambursare, de 546,25 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST), a avut luni scadenta.

Suma reprezinta 672 milioane euro la cel mai recent curs afisat pe site-ul Fondului, de 1,231 euro pentru 1 DST. Cursul prezentat de FMI nu este insa folosit in tranzactii, se precizeaza pe site.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)