BNR va reduce astazi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, la 5,25%, ca urmare a scaderii inflatiei si a persistentei deficitului de cerere agregata, potrivit unui sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Ponderea celor care se asteapta la reducerea dobanzii la 5,25% este de 92% din numarul total al participantilor la sondaj, se mentioneaza intr-un comunicat transmis de asociatie.

Pentru finele anului 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5% (raspunsurile variaza intre 5% si 5,25%). La finalul anului 2013, dobanda de politica monetara s-ar putea situa la 5% (estimarile variaza intre 4% si 5,75%).

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale de la inceputul acestui an, in sedintele Consiliului de Administratie din ianuarie si februarie.

BNR ar putea decide mentinerea rezervelor minime obligatorii pentru lei si pentru valuta: 77% din participantii la sondaj au considerat ca rezervele minime obligatorii pentru lei vor fi mentinute la acelasi nivel (restul anticipand scaderi pana la nivelul de 10%), iar 92% din participantii la sondaj au considerat ca rezervele minime obligatorii pentru valuta nu vor fi modificate (restul anticipand scaderi pana la nivelul de 15%), se arata in comunicat.

Rezerva minima obligatorie pentru lei ar putea fi redusa de catre BNR la 12% in decembrie 2012 (estimarile variaza intre 10% si 15%) si la 10% in decembrie 2013 (estimarile variaza intre 8% si 15%). Rezerva minima obligatorie pentru valuta ar putea fi mentinuta constanta de catre BNR la 20% in decembrie 2012 (estimarile variaza intre 12% si 20%), iar apoi ar putea fi diminuata la 15% in decembrie 2013 (estimarile variaza intre 10% si 20%).

Conducerea bancii centrale a hotarat in luna februarie sa mentina nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, respectiv de 15% pentru moneda nationala si 20% pentru devize straine.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va sustine joi, in premiera, un briefing de presa in cadrul careia va prezenta decizia de poltica monetara stabilita in sedinta Consiliului de Administratie al bancii centrale.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)