Consiliul de administratie al BNR a decis in sedinta de politica monetara de astazi sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la un minim istoric de 1,75% pe an, contrar estimarilor preconizate de analisti, care asteptau continuarea relaxarii monetare prin reducerea rezervelor minime obligatorii.

Totodata, BNR a redus rezervele minime la pasivele in leiu de la 10% la 12%, ceea ce inseamna o injectie de lichiditate de câteva miliarde de lei in sistemul bancar. Rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta au fost mentinute la 14%.

BNR s-a angajeaza sa gestioneze “adecvat” lichiditatea din sistemul bancar, ceea ce inseamna ca va lasa in continuare lichiditate excedentara in piata, ceea ce va permite ca ratele de dobânda interbancare sa se ramâna mult sub nivelul dobânzii de politica monetara.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)