Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri, 8 ianuarie, in prima sedinta de politica monetara din 2014, sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,00% la 3,75% pe an, minimul istoric, in linie cu asteptarile analistilor.

Vom avea mai multi bani in piata, dar nu banii ne lipsesc!

BNR a decis surprinzator sa reduca rezervele minime obligatorii atat la lei cat si la euro si lasa ” liberi” in piata 4 miliarde de lei si 500 milioane de euro. Intrebarile care razbat acum in mediul financiar-bancar sunt legate de timpul ales. Dupa parerea unor analisti este o decizie tarzie, si oarecum inutila in conditiile in care avem deja exces de lichiditate…

BNR a scazut  nivelul rezervelor minime obligatorii de la 15% la 12% pentru pasivele in lei si de la 20% la 18% la cele in valuta.

Urmeaza ieftinirea creditelor in lei, dar nu repornirea creditarii cu motoarele la miximum

Analistii cred ca aceste tendinte se vor face simtite abia in primavara, aprilie-mai.

Banca centrala a taiat anul trecut rata dobanzii de politica monetara in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012, pana astazi cand dobanda era de 4%.

Decizia BNR:

In sedinta din 8 ianuarie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:
Reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75 la suta pe an de la 4,00 la suta incepand cu data de 9 ianuarie 2014;

Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar;

Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 12 la suta de la 15 la suta si scaderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 18 la suta de la 20 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

CA al BNR reitereaza ca utilizarea judicioasa a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara.

BNR va sustine la ora 16.00 un brefing de presa unde va detalia aceste decizii.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)