Start-upurile se finanțează fără ajutorul băncilor, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă, a afirmat, joi, Ana Maria Cazacu, economist principal, Direcția de Stabilitate Financiară din Banca Națională a României (BNR), în conferința “Finanțări pentru dezvoltare sustenabilă” .

“Din analizele noastre, vedem că start-upurile se finanțează fără ajutorul băncilor, ceea ce reprezintă totuși un semnal de alarmă. Problema mai delicată este că în sectorul IMM-urilor, instituțiile financiare autohtone sunt abia pe locul 3 în topul creditelor. Banca Națională desfășoară un sondaj adresat firmelor privind accesul la finanțare, în care întrebăm aproape 10.500 de firme, dintre care 85% sunt IMM-uri, care este relația cu băncile. Majoritatea vede un proces birocratic anevoios cu băncile. Credem că o prioritate este creșterea gradului de conștientizare a publicului-țintă, prin care să facilităm accesul la aceste produse”, a subliniat Cazacu.

Economistul BNR a subliniat, totodată, că personalul din bănci care se ocupă cu acordarea de credite ar avea nevoie de pregătire profesională suplimentară, pentru a putea înțelege mai bine doleanțele IMM-urilor din domeniul creativ.

“IMM-urile au fost creditate în special pe baza garanțiilor imobiliare. Pentru industriile creative, care nu au hale sau alte bunuri imobile pentru garantare, este nevoie de o pregătire profesională suplimentară a personalului bancar care primește dosarul de finanțare pentru creditarea IMM-urilor, pe segmentul creativ”, a concluzionat Cazacu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)