Majoritatea analistilor apreciaza ca BNR va mentine dobanda cheie la 5,25% in sedinta de politica monetara de joi, avand in vedere perspectivele de crestere a inflatiei in urmatoarele luni si posibilele presiuni de depreciere ale leului in conditiile mediului politic instabil din Romania.

In august banca centrala a pastrat pentru a treia sedinta de politica monetara la rand dobanda cheie la nivelul de 5,25% pe an, iesirile de capital strain si presiunile de depreciere exercitate asupra leului cantarind greu in aceasta decizie. Suprapunerea unor evenimente globale cu ten­siunile politice in­terne a accentuat iesi­rile de capital.

“In conditiile unor fluxuri de fonduri nega­tive si a unui peisaj politic incert este putin probabil ca Banca Na­tionala sa schimbe di­rec­tia politicii. Cres­terea economica sub potential si socurile de preturi pe partea de oferta sunt argumente impotriva majorarii ratei dobanzii, in timp ce presiunile de depre­ciere si depasirea tintei de inflatie vor im­piedica reducerile. in ciuda ratarilor repetate ale tintelor de inflatie, BNR va mentine, probabil, dobanda de politica monetara la 5,25% cel putin pana la sfarsitul anului 2013”, se arata in cel mai recent raport trimestrial pe regiune al UniCredit.

Si analistii de la Raiffeisen Bank considera ca BNR va mentine dobanda cheie la 5,25%.

BNR a oprit in luna mai ciclul de relaxarea a politicii monetare inceput in toamna anului trecut. In aceasta pe­rioada dobanda cheie a fost redusa cu un punct procentual.

Scaderea in­flatiei la sub 2% in primavara i-a permis bancii centrale sa reduca dobanda de po­litica monetara si sa injecteze lichiditate pe piata, in conditiile in care se astepta ca la finalul acestui an rata inflatiei sa se mentina in intervalul tintit ca ur­mare a mentinerii con­sumului la un nivel redus.

Acum cei mai multi analisti cred ca inflatia va iesi din intervalul tintit de BNR pentru 2012, de 2-4%.

Cresterea preturilor produselor alimentare din cauza anului agricol foarte slab si ajustarile preturilor administrate la gaze si energie, precum si scumpirea carburantilor dupa cresterea cotatiei petrolului la nivel international, sunt principalii factori care vor pune o presiune puternica asupra inflatiei.

Analistii de la Société Générale cred ca BNR ar putea sa mentina joi dobanda cheie nemodificata, dar consi­dera ca este posibila o relaxare in cursul acestui an sau la inceputul anului viitor.

Totusi, ei aduc in discutie riscul politic care s-a accentuat in mai multe tari, devenind un element important de care trebuie sa se tina seama. “In Romania, perspectivele pe termen scurt raman «intunecate» inain­tea alegerilor”.

BNR ar urma sa mentina joi si rezervele minime obligatorii la pasivele in lei si valuta ale institutiilor de credit, la nivelul de 15% si, res­pectiv, 20%, in opinia analistilor. Banca Nationala s-a aratat ingri­jo­rata de re­ducerea expunerii locale a ban­cilor din zona euro, fenomen care s-a accentuat in lunile de vara.

“Confruntata cu depre­cie­rea monedei nationale si dezin­ter­medierea din sectorul bancar, BNR va ezita sa reduca rezer­vele mi­nime obli­ga­torii de la nivelurile actuale”, con­sidera an

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)