Consiliul Concurenţei nu a găsit dovezi din care să reiasă că, în octombrie 2008, băncile s-au înţeles între ele pentru a creşte nivelul indicelui ROBOR, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la Comisia de anchetă parlamentară pe acest subiect.

Chiriţoiu a specificat că autoritatea de concurenţă s-a autosesizat pentru a porni o investigație, în urma mai multor informaţii apărute în presă.

“În acele zile, este vorba de trei zile din octombrie 2008, ROBOR a crescut foarte mult. Era o criză globală, cursul se depreciase puternic. ROBOR-ul creşte foarte mult, după trei zile intervine BNR şi îl plafonează. Întrebarea era: în cele trei zile ROBOR a crescut în urma unor fenomene din piaţă, indiferent a cui e vina, sau este o înţelegere ilegală? (…) Nu am găsit dovezi din acele mail-uri că ei s-au înţeles să ducă peste piaţă nivelul ROBOR. Am înţeles că se plângeau că sunt prea mici cotaţiile, că, influenţate de BNR, nu sunt la nivelul pieţei”, a arătat el.

Chiriţoiu a amintit şi faptul că nici Comisia Europeană, căreia i s-a cerut opinia asupra acestui caz, nu a găsit dovezi privind existenţa unui cartel pe piaţa din România.

Președintele Consiliului a explicat, în opinia sa, care este rolul reglementatorului, să intervină în piaţă atunci când vede un risc.

“În mod normal, mă aştept ca reglementaotrul să intervină să calmeze lucrurile, când e panică şi preţurile o iau în sus, mă aştept să vină să calmeze lucrurile, iar dacă e o situaţie în care consideră că dobânzile sunt prea joase are instrumentul dobânzii de politică monetară. Poate că inflaţia e prea mare în România, poate că economia creşte prea repede, aşa-numitul fenomen de supraîncălzire. Da, BNR poate să spună că dobânda este prea mică acum şi de-asta îmi creşte inflaţia şi am risc de inflaţie în viitor şi trebuie să calmez lucrurile astea şi o să cresc un pic dobânzile. Bănuiesc că este în jobul lor”, a mai explicat oficialul Concurenţei.

Potrivit preşedintelui Concurenţei, legea nu permite o înţelegere care să ducă la un rezultat nociv pentru piaţă, însă o înţelegere care nu creşte preţurile are şansele să fie permisă de legea concurenţei.

“Înţelegere între bănci a fost şi acordul de la Viena, care s-a făcut cu avizul Consiliului Concurenţei. Băncile au întrebat: “E ok sau nu ne retragem banii din România?’. Şi am zis că e ok să vă înţelegeţi toate băncile să nu scoateţi bani din România. A trebuit să le dau aviz”, a explicat el.

În ceea ce priveşte intervenţia BNR, Chiriţoiu a reiterat că acesta este scopul unui reglementator, iar piaţa financiară prezintă anumite riscuri.

“Faptul că BNR încearcă să ţină ROBOR jos… Noi nu am investigat BNR. Nu era judecata mea să spun dacă era bine pentru economia românească să ţină economia jos. Tind să cred că efortul unui reglementator de a ţine preţurile jos este un lucru benefic pentru piaţă. E clar că BNR a intervenit, vedem, că este în faţa ochilor. Dar nu a fost scopul investigaţiei. Dacă BNR a făcut bine că le-a spus băncilor să ţină ROBOR jos? Eu tind să cred că da, dar nu este jobul meu. Dacă această piaţă s-ar regla de la sine, nu ar mai exista BNR. De aceea există BNR, că există un risc pe piaţa financiară ca lucrurile să o ia razna. Pentru mine nu este şocant că intervine”, a mai precizat reprezentantul Concurenţei.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)