Bogdan Neacșu, ARB

Într-o poziție privind verificările băncilor de către Consiliul Concurentei, președintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Bogdan Neacșu, spune că “preocuparea este una normală și binevenita”. Totodată, oficialul reamintește că dobânzile sunt în creștere la nivel global, iar piața banilor este una liberă, se formează pe baza cererii și ofertei ce incorporează inclusiv anticipațiile.

″Preocuparea Consiliului Concurenței în ceea ce privește evoluția dobânzilor bancare, în măsura în care acestea se reflectă în ratele plătite de consumatori și în modul de remunerare a depozitelor, este normală. Aș spune chiar că este binevenită și este un semnal că lucrurile sunt sub control şi că autorităţile se preocupă și sunt, împreună cu băncile, în serviciul populației. Nu trebuie să existe niciun dubiu privind acest subiect, mai ales când impactează o mare parte a populației.

Creșteri ale ratelor dobânzilor – atât pe palierul consumatorilor, cât și la nivelul piețelor interbancare se înregistrează nu doar în România, ci la nivel global, în contextul valului inflaționist. Piața banilor este o piață liberă, în care prețurile – ratele dobânzilor – se formează pe baza lichidității (raportul cerere-ofertă) și încorporează atât condițiile curente de piață, cât și anticipațiile jucătorilor din piață, iar în prezent suntem într-un context marcat de volatilitate ridicată și multiple incertitudini.

Faptul că semnalele legate de evoluția prețurilor au contribuit la creșterea dobânzilor oferite la depozite, de la mai puțin de 1,5% la începutul anului – în cazul depozitelor pentru populație, până la 7,5% – media la nivelul pieței la sfârșitul lunii septembrie este o ilustrație a modului de funcționare a mecanismelor de piață și arată că băncile sunt în concurență pentru a-și acoperi nevoia de lichiditate prin atragerea de resurse de la clienți″, spune domnia sa într-o declarație de presă.

Reamintim că inspectorii Consiliului Concurenţei se află în control inopinat la mai multe bănci. Consiliul este interesat dacă există înţelegeri între bănci care să facă creşterea ROBOR mai mare decât ar fi justificată.

„Derulăm de ieri dimineaţă o serie de controale la principalele bănci din ţară, controalele sunt derulate în continuare, deci ele nu sunt finalizate şi cu siguranţă analiza concluziilor va dura”, a declarat astăzi în Parlament Bogdan Chirițoiu, presedintele Consiliului Concurenței.

Potrivit BNR, cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)