Jumatate dintre romani au incredere doar in bancile mari, iar o treime prefera sa-si tina banii economisiti in casa, potrivit unui studiu realizat de Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT) printre persoane din mediul urban cu varste cuprinse intre 14 si 64 de ani. Procentajul celor care prefera sa-si tina economiile „la saltea” a crescut de la 25% in 2006 la 35% in prezent, pe fondul neincrederii in banci, al dobanzilor scazute si comisioanelor mari.

Potrivit studiului BRAT, doar o treime (34%) dintre romanii de la oras afirma ca folosesc bancile pentru depozite pentru ca au incredere, fata de 43% in 2006. De asemenea, peste 70% dintre romani considera ca bancile sunt interesate mai degraba de beneficiile pe care le pot avea de la clienti. Totusi, 37% din locuitorii din mediul urban sustin ca apeleaza la imprumuturile bancare daca nu reusesc sa faca rost de bani.

In perioada analizata, 2006-2013, perceptia romanilor a ramas constanta in ceea ce priveste economisirea banilor, respectiv 60% cred ca este important sa economiseasca bani in fiecare luna, insa doar 28% reusesc.

Totodata, intentia de a contracta un credit in acest an se situeaza la o treime fata de cifrele din 2006, in special in cazul imprumuturilor pentru cumpararea unei masini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale. De exemplu, doar 1,5% dintre romani intentioneaza sa-si deschida un credit pentru achizitionarea de automobile, fata de 5,1% in 2006.

In ceea ce priveste depozitele, doar 10% din locuitorii de la orase au economii in banca.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)