BRD a redus, începând cu 15 decembrie, comisioanele percepute pentru plăţile interbancare în euro în Comunitatea Europeană, pe care le aliniază la nivelul celor aplicate plăţilor similare în lei, informează banca.

Din 15 Decembrie 2019, BRD si-a anuntat clientii ca practica noi tarife pentru serviciile bancare, valabile pentru persoanele fizice și juridice.

Banca precizeaza ca a redus si aliniat comisioanele pentru persoane fizice, astfel:

  • Pentru plati in LEI si EURO, catre beneficiarii din tarile care apartin zonei unice de plati in euro (SEPA)* cu cele interbancare in LEI in Romania
  • Pentru retragerile de numerar in EURO de la ATM/POS din Uniunea Europeana, cu cele in LEI de la alte banci din Romania.

Pentru persoanele juridice, noile taxe si comisioane se pot studia AICI

De mentionat ca bancile din Romania nu au reusit sa respecte termenul standard pentru a se alinia la standardardele SEPA – 31 octombrie 2016 – pentru transferurile in euro, care trebuiau sa se efectueze in maxim doua zile, cu comisioane mai mici.

Ce este zona SEPA?

Zona unică de plăţi în euro – Single Euro Payments Area – SEPA este acea zonă geografică în care nu există diferențe între plățile fără numerar în euro, naționale sau transfrontaliere.

SEPA are o arie largă de cuprindere: 34 de ţări, peste 500 de milioane de locuitori, în jur de 9.300 de instituţii ce oferă servicii de plăţi la nivel european.

Zona geografică SEPA cuprinde statele membre ale Uniunii Europene:

Statele zonei euro: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania;
Statele zonei non-euro: Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Danemarca, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Suedia și Marea Britanie;

la care se adaugă Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia, Monaco și San Marino.

SEPA se va extinde şi în următoarele teritorii, considerate parte a Uniunii Europene (Art. 299 Tratatul de la Roma): Martinica, Guadalupe, Guiana Franceza, Reunion, Gibraltar, Azore, Madeira, Insulele Canare, Ceuta și Melilla şi Insulele Aland.

Potrivit datelor ARB, 25 de instituţii de credit şi 7 sucursale ale băncilor din Uniunea Europeană oferă plăţi SEPA Credit Transfer în euro și două instituții de credit oferă SEPA Direct Debit în euro.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)