BRD si-a revizuit marti in crestere prognoza de crestere economica de la 3.9% la 4.7%, estimand pentru 2017 un deficit de cont curent de 2.4% din PIB dar si un decalaj fiscal de pana la 4.5% din PIB- in cel mai prost scenariu, se arata in prognoza de toamna privind economia Romaniei, obtinuta de HotNews.ro.

De asemenea, BRD estimeaza o episoade de volatilitate ridicata a cursului euro in acest an (care se va tranzactiona in jurul a 4,50 lei pentru un euro in acest an), urmand ca in 2017 cursul mediu sa fie in jurul valorii de 4.48 lei/euro iar pentru 2018, estimarile bancii sunt de 4.46 lei/euro(nivel mediu).

Estimarea privind Piata monetara si politica monetara:

Estimam o probabilitate mica de o majorare a ratei de dobanda de politica monetara in 2017, cu o probabilitate mai mare de crestere a acesteia in 2018. In cazul in care riscul depasirii in mod constant a tintei de inflatie pe termen mediu se acumuleaza, am putea asista la cresterea dobanzii cheie mai devreme, in a doua jumatate a anului 2017.Avand in vedere pozitia fiscala pro-ciclica si cresterea puternica a salariilor, BNR ar putea insa ingusta a coridorului ratelor dobanzilor.

Estimarea privind piata valutara:

Leul ar putea ramane sub presiune (tranzactionat in jurul valorii de 4.50 fata de euro) pana la sfarsitul anului, cu episoade de volatilitate mai mari decat de obicei. In 2017, vom vedea evolutia cursului eur/ron influentata de mai multi factori: 1) o mai mare convergenta reala a economiei; 2) riscurile permanente ale derapajelor fiscale, deteriorarea in continuare a pozitiei externe, incertitudinile legate de mediul extern care ar putea declansa aversiuni la risc, generand presiuni de depreciere.

Ne asteptam ca EUR/RON sa “stea” mai aproape de partea de sus a intervalului 4,40-4,50, cu un nivel mediu de 4,48. Pentru 2018, ne asteptam ca EUR/RON la un nivel mediu de 4.46.

Citeste  varianta integrala a previziunilor departamentului de cercetare al BRD pe HotNews.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)