Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a desfăşurat, în luna mai, o serie de investigaţii din oficiu sau pe baza plângerilor şi sesizărilor primite, în urma cărora a aplicat sancţiuni contravenţionale, printre cei amendaţi cu minim 5.000 de lei aflându-se BRD, ING şi OTP Bank, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii, BRD Groupe Societe Generale a fost sancţionată cu amenzi în cuantum total de 23.000 de lei, după ce inspectorii au constatat că instituţia a transmis date negative la Biroul de Credit pentru mai multe persoane fizice, fără să facă dovada informării prealabile a persoanei vizate în condiţiile legii.

De asemenea, ING a fost sancţionată cu 20.000 lei întrucât S.C. ING Bank N.V. Amsterdam, Sucursala Bucureşti, a transmis de mai multe ori date negative în aceeaşi lună către Biroul de Credit SA, pentru aceeaşi restanţă (raportat la obligaţia de plată scadentă). În urma controalelor s-a constatat că transmiterea datelor negative nu respectă termenul de 30 de zile de la data scadenţei.

Şi OTP Bank România a fost sancţionată cu amendă contravenţională de 5.000 de lei întrucât a transmis date negative la Biroul de Credit pentru mai multe persoane fizice, fără să facă dovada informării prealabile a persoanelor vizate.

Si ERB Retail Services IFN SA a fost sancţionată cu 6.000 de lei pentru că a transmis date negative la Biroul de Credit SA, date aferente unor carduri de credit acordate mai multor persoane fizice, fără să facă dovada realizării informării prealabile cu 15 zile înainte a persoanei fizice.

”ERB Retail Services IFN SA nu a dat curs cererilor multiple ale unei persoane fizice, prin care aceasta şi-a exercitat dreptul de intervenţie, în sensul de a fi adoptate măsuri de ştergere a datelor negative transmise la Biroul de Credit S.A., fără informarea sa prealabilă”, susţine ANSPDCP.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)