Omer Tetik, CEO BT

Poți face bine atât din ipostaza de antreprenor, cât și din cea de intraprenor, poți avea un impact prin ceea ce faci în viață și lăsa o urmă acolo unde trăiești, este concluzia participanților la conferința Față în Față: Antreprenori & Intraprenori. Prezent la eveniment, Ömer Tetik, Director General Banca Transilvania, a vorbit deschis despre intraprenoriat și antreprenoriat, a dat sfaturi pentru cei aflați la început de drum și a vorbit despre cărțile și pasiunea sa, benzile desenate.

“Unde sunt eu acum simt că pot să îndeplinesc anumite planuri, visuri, cred că pot să fac o diferență. Job-ul meu este să ofer posibilitatea oamenilor de a deveni antreprenori sau să crească, ca intraprenori, în Banca Transilvania, iar asta este o plăcere. Nu este vorba de a avea rolul principal, ci de a face parte dintr-o poveste, asta mă motivează în fiecare zi. Şi nu cred că există un playbook.

În cazul intraprenoriatului, noi suntem responsabili și în fața acționarilor, a antreprenorilor. Trebuie să oferim randamente, venituri și creșteri. O bucurie și un avantaj este că la BT lucrez cu antreprenorii, iar ca intraprenor am șansa să lucrez și să văd creșterea acestora.

Dezavantajul este că sunt foarte mulți stakeholderi, pe care trebuie să îi menții într-un echilibru. Intraprenoriatul într-o companie atât de reglementată este destul de challenging, doar că atunci când o faci este și o bucurie foarte mare deoarece ai impactat viața și business-urile multor oameni”, a spus Tetik tinerilor prezenți în sală.

Sfaturi pentru antreprenori la început de drum

“Cred că pentru antreprenor la început de drum investiția principală ar trebui să fie în propriul business. Dar când începi să ai randament, să creezi capital, ar trebui să investești cât mai diversificat. Eu sunt fanul pieței de capital, așa că în continuare susțin investițiile în acțiuni, fonduri, instrumente care mi se par lichide, chiar dacă există și volatilitate. Iar când crește bugetul disponibil, următorul pas sunt investițiile imobiliare sau investițiile în alte business-uri”.

Cărți și pasiuni. Recomandări

“Citesc istorie contemporană, secolul XX, al doilea război mondial. Cred a fost un război de contrangeri, cine a gestionat constrângerile cel mai bine a ieșit mai câștigat. Acum avem un război de epuizare – ce se intamplă destul de aproape de noi. Citesc multe biografii, mi-a plăcut Greenlights de Matthew McConaughey, mi se pare foarte autentic. Cel mai mult citesc benzi desenate, am și colectie.

Trebuie să citiți ce vă place. Cred ca Start-Up Nation (The Story of Israel’s Economic Miracle, Dan Senor, Saul Singer) recomandată și de Iulian Stanciu, a fost citită de jumătate din angajatii BT”, a mai spus șeful BT.

Ce este un intraprenor?

Un intraprenor lucrează în interiorul unei companii pentru a dezvolta o idee sau un proiect inovator care are rol în a ajuta compania.

Ce este un antreprenor?

O persoana care dezvoltă o afacere de antreprenoriat, asumându-și în acest sens anumite riscuri, cu scopul de a obține profit din activitatea pe care o desfășoară.

Alte recomandări de lectură

📚 Simon Sinek: The Infinite Game

📚Blake Masters și Peter Thiel: De la zero la unu

📚 Dan Senor și Saul Singer: Start-Up Nation

📚 General Stanley McChrystal: Team of Teams

📚 Reed Hasting și Erin Meyer: No rules rules

📚 Kat Holmes: Mismatch

📚 Jim Collins: Beyond Entrepreneurship

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)