Sa avem opinii diferite este ceva normal. Ca putem sa le exprimam si sa “scoatem” ceva constructiv din asta, e si mai important. Insa sa fim hotarati, la unison, este primordial. Intr-o economie tot mai zguduita, intr-o tara tot mai saraca, cu o populatie supra-indatorata si plina de restante la banci, e chiar indicat ca mesajele venite din partea celor care ne conduc si au “grija” de noi, sa fie unele “uniforme”.

Greu, dar nu imposibil. Cand il asculti pe Guvernatorul Mugur Isarescu si auzi ca va reduce dobanda, tu, omule de rand, iti spui ca “tara merge spre bine”. De cate ori nu am auzit asta?

In luna mai, Mugur Isarescu dadea de inteles ca inflatia a scazut mai repede decat se astepta si asa se va rostogoli si dobanda!

Guvernatorul BNR a explicat atunci ca scaderea inflatiei se realizeaza mai repede decat s-a anticipat la inceputul anului, cu minime istorice in februarie si martie, si cu o evolutie similara chiar si in aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobanda, programata initial pentru a doua parte a anului. Si astfel, asistam la un preanunt istoric:

“La noi va urma un ciclu de reducere. Noi nu obisnuim sa preanuntam ce vom face in urmatoarea sedinta, dar cand vorbim de reducerea pe toate palierele a indicatorilor cu care masuram inflatia si de reducerea anticipatiilor inflationiste (…) Mesajul nostru este de intrare a Romaniei intr-un cilcu de reducere a ratelor de dobanda. Am inceput cu coridorul pentru ca rata de referinta isi diminueaza mult din semnificatie daca transmisia nu este eficienta”, a spus Isarescu la o conferinta de presa dupa sedinta Consiliului de Adminsitratie pe probleme de politica monetara, din luna mai.

Chiar daca Romania are cea mai mare inflatie din UE, mesajul era unul increzator.

In 20 iunie, anunturile de stabilitate si “fericire” se topesc sub canicula de afara!

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, prezent la o la conferinta organizata de Ziarul Financiar, a declarat ca o miscare neispirata a BNR ar fi, de exemplu, scaderea dobanzii de politica monetara.

Pai cum? Nu era vorba ca se poate? Acesta ori nu a auzit mesajul sefului BNR de acum o luna, ori are alta opinie pe care a spus-o tare in acest context. Merg pe varianta a doua!

“Nici mie nu mi-ar placea ca domnul Isarescu, sa vorbeasca despre Oltchim, desi este din Valcea. Dar dat fiind nivelul inflatiei din Romania, cel mai mare din UE, este greu ca guvernatorul sa decida reducerea dobanzii de referinta”, a spus oficialul, intr-un context in care facea referire la ce poate sa spuna sau nu un Ministru al Economiei Guverantorului.
Deci, o concluzie, nu e cazul sa tragem, pentru ca am iesi din normalul lucrurilor. Zic sa mergem pe ambiguiditate: guvernul nu vrea, potrivit ministrului economiei, sa se reduca dobanda. BNR tine sa dea niste semnale. Clientii isi fac sperante. Tara arde – de caldura!
Gabriela Dinu
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)