Emiterea de carduri este o activitate profitabila spre deosebit de profitabila, cu rate de castig pentru banci cuprinse intre 60% si 100%, in timp ce acceptarea de carduri la plata produce o pierdere in jur de 30%, a declarat vineri Valentin Mircea, vicepresedinte al Consiliului Concurentei.

“Am sesizat, pe baza datelor furnizate de catre banci, ca emiterea de carduri este profitabila spre deosebit de profitabila. Nu este un lucru rau, noi nu blamam obtinerea de profit de catre banci, cu rate intre 60 si ceva si pana la 101%. De la caz la caz, depinde de talia bancii si de alte elemente. In schimb, in acceptarea de carduri, pierderea din aceasta activitate este undeva la 30%. Multe banci fiind in situatia si de emitenti si de acceptant, se compenseaza”, a afirmat Valentin Mircea la conferinta Mediafax Talks about Banking.

 

Bancile nu vad insa profitul!
In schimb, Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, apreciaza ca activitatea bancilor privind cardurile nu este profitabila decat dupa ce se atinge o masa critica, ceea ce se intampla dupa multi ani.  “Cred ca activitatea de emitere de carduri este o activitate profitabila, dar activitatea in general cu cardurile nu este foarte profitabila. Ea devine profitabila dupa ce se atinge o masa critica, iar aceasta masa critica se atinge dupa multi ani. Cheltuielile initiale cu intrarea in Visa, intrarea in MasterCard, cumpararea de echipamente, cumpararea de software, ATM-uri, POS-uri este destul de costisitoare si ea apasa foarte tare pe veniturile care de obicei, mai ales in perioada de promovare, sunt foarte mici pentru ca bancile incearca sa faca tot felul de promotii pentru a-si promova produsul de card”, a spus Ghetea, potrivit Mediafax.

El a aratat ca exista si cheltuieli legate de tinerea numerarului in automate. “Se poate spune ca daca nu mai aveti de facut operatiuni cu numerar inseamna ca aveti cheltuieli mai putine cu casierii, cu manevrarea numerarului. Sa stiti ca nu este chiar asa. Cheltuielile cu asigurarea ATM-urilor, care ati vazut ca ni le mai fura cateodata cu totul, le mai sparg, le mai taie cu aparatul de sudura, numerarul tinut in acele ATM-uri si va spun acum din proprie experienta, numerarul tinut in ATM care se afla pe Bulevardul Magheru probabil ca se justifica, dar numerarul pe care il tine CEC Bank in cele mai putin de 900 de ATM-uri pe care le avem in zona rurala este total neperformant”, a afirmat Ghetea.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)