Bancile inaspresc conditiile de creditare in cazul cardurilor de credit, la cererea BNR. Reevaluarea clientilor de carduri de credit este, de fapt, o noua limitare. Ce urmeaza? Bancile vor reevalua bonitatea clientilor, iar cei cu salariile taiate se pot trezi fara limita pe cardul de credit. Peste 650.000 de posesori de carduri de credit se vor trezi cu conturile blocate anul acesta si limita de imprumut micsorata sau anulata, potrivit Capital.ro

Si totusi…
Regulamentul BNR nu stipuleaza in mod clar regimul creditelor cu acces prin card aflate in derulare. “In opinia mea, o revizuire a bonitatii la cinci ani este chiar foarte larga. Noi avem situatii in care facem o revizuire la termene mai scurte, deci nu trebuie sa ne facem din asta un subiect de discutie. Bineinteles ca se va discuta cu clientul, deci nu se vor face lucrurile altfel decat s-au facut pana acum”, a spus Radu Gratian Ghetea,seful ARB .

 

Batai de cap pentru clienti si banci

Presedintele CEC Bank si al Aso­ci­a­tiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat pentru ca pe langa efectul direct asupra pietei cardurilor, noile reglementari „vor genera costuri interne suplimentare la banci, pentru reluarea analizei la creditele din portofoliu, notificarea clientelei, constituirea de provizioane pentru clientii care nu se mai califica dar nici nu pot achita datoria, devenind automat restantieri“.

Ce banci isi vor “deranja” clientii pentru asi aduce situatia financiara la zi? Cu siguranta vor numara in plus rate neperformante pe cardurile de credite, bancile care au mizat pe cardurile de cumparaturi, fiind produsul lor cel mai accesat.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)