Achizitionarea unei locuinte este destul de dificila pentru oameni, mai ales cand nu vor sa apeleze la banci. Daca un roman se decide sa stranga bani pentru a putea cumpara un apartament cu 4 camere cu un pret mediu, acesta ar trebui sa economiseasca aproape 300 de salarii medii, potrivit unei analize Imobiliare.net. In cazul unui apartament de 3 camere, analistii spun ca ar trebui sa economisesti 255 luni, adica peste 21 de ani!!!

Cand ai bani ai si puterea de a cumpara un apartament/o casa. BankingNews iti spune ce preturi gasesti in piata dar si cat trebuie sa economisesti pentru a ajunge sa ai casa mult visata.

Cum reusesti sa pui bani de-o parte? Cu grija… Cu multa grija, adica sacrificii. Insa, acelasi lucru se intampla si cand iei un credit de la banca. Lunar ai de suportat rata, dobanzile, insistentele, telefoane abuzive, daca ai intarziat cu platile si o singura zi!

„In urma unei analize realizate pe baza salariilor si a preturilor medii am constatat ca daca un roman intentioneaza sa economiseasca pentru a cumpara o locuinta, acesta trebuie sa fie extrem de chibzuit si sa agoniseasca o parte consistenta din venitul sau lunar”, declara Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.net.

Daca am lua in calcul un venit mediu de 500 de euro (salariul mediu calculat de Institutul National de Statistica) din care sa scadem cheltuielile lunare dintr-o gospodarie pentru o persoana, care potrivit INS, se ridica la 180 de euro, atunci un roman cu un venit mediu ar ramane cu 320 de euro pe care sa-i economiseasca timp de 107 luni pentru a reusi sa cumpere o garsoniera cu un pret mediu de 34.000 de euro. in conditiile in care o persoana reuseste sa puna deoparte intreg salariul, atunci achizitia s-ar putea face in 68 de luni, potrivit analizei realizate de Imobiliare.net.

Daca un roman vrea sa-si cumpere un apartament cu 2 camere, cu un pret mediu de 53.000 de euro, atunci acesta trebuie sa economiseasca 165 de luni, fiind incluse si cheltuielile lunare. Daca o persoana ar economisii lunar intreg salariul, atunci o locuinta cu 2 camere ar putea fi cumparata in 106 luni.

Daca obiectivul unei persoane este achizitionarea unei locuinte cu 3 camere, cu un pret mediu de 72.000 de euro, atunci aceasta trebuie sa economiseasca 64% din salariul sau timp de 225 de luni. Daca un roman ar economosii lunar 100% din venitul sau mediu, atunci in circa 144 de luni acesta ar putea sa se mute in locuinta mult dorita, potrivit aceleiasi surse.

Ce ofera piata imobiliara si la ce preturi

Daca cauti un apartament cu 3 camere, intr-o zona decenta, langa toate mijloacele de transport, poti alege un apartament in zona Drumul Taberei. Aici preturile sunt in scadere, insa zona este in dezvoltare: metrou, parc nou – in reabilitare, multe magazine, piata ieftina, scoli de top si gradinite. Insa, cel mai important lucru: zona verde si lipsita de poluare fonica, fiind deja cunoscute testele efectuate: cei mai putini decibeli, intr-un oras tot mai agitat.

Pentru un apartament de 3 camere in aceasta zona, pretul mediu este undeva la 66.000 euro, potrivit anunturilor de pe site-urile de specialitate.

Spre exemplu, poti opta pentru un apartament, intr-o zona linistita, langa parc si piata. Pretul? 65.000 euro. Acesta dispune de toate imbunatatirile, se vinde semi-mobilat, are repartitoare si este reabilitat termic, cu certificat energetic. Atentie! Din iulie apartamentele trebuie sa prezinte acest certificat.

Daca doresti sa economisesti pentru o casa, poti apela la banca. Ce depozite poti constitui si ce dobanzi primesti, citesti maine pe www.BankingNews.ro

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)