Bancile-mama au retras anul trecut 70% din finantarile cu scadenta mai mica de un an acordate filialelor locale si care se mai aflau in sold la sfarsitul lui 2012, adica 3,3 mld. euro, marcand o accelerare a procesului de repatriere a resurselor, potrivit Ziarului Financiar.

Bancile cu capital strain din Romania au intrat in perioada de criza cu un volum al finantarilor de la bancile-mama de peste 22 mld. euro la sfarsitul lui 2008. Cinci ani mai tarziu, in ianuarie 2014, volumul acestor finantari scazuse cu aproape 9 mld. euro, pana la 13,4 mld. euro, potrivit datelor BNR.
Chiar in primul an al crizei, in 2009, bancile-mama au retras brusc 3 mld. euro din bancile locale, reactionand pro-ciclic in conditiile in care economia a picat in recesiune. Acordul de la Viena incheiat in prima parte a lui 2009 cu principalele noua grupuri bancare straine de pe piata – Erste Group, Raiffeisen International, Eurobank, Na­tional Bank of Greece, UniCredit, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank si Pira­eus Bank – a permis o revenire a finantarilor in 2010, pana la 20,3 mld. euro, acest nivel fiind mentinut si in 2011, anul in care a expirat intelegerea. Apoi a inceput declinul: bancile straine au scos din sistem 2,8 mld. euro in 2012, 3,3 mld. euro in 2013 si 800 mil. euro numai in ianuarie 2014.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)