Sistemul National Electronic de Plati, serviciul public care trebuia sa fie o alternativa pentru plata taxelor si impozitelor prin platile online, este un esec, a declarat Catalin Cretu, directorul general pentru Romania din cadrul Visa Europe. “Ne lovim de o neintelgere a fenomenului”, a spus Catalin Cretu. Unul dintre motivele pentru care romanii nu au cunostinta despre faptul ca isi pot plati online taxele este faptul ca informatia nu ajunge la ei prin intermediul bancilor, care stiu exact ce clienti folosesc platile online, ci prin intermediul primariilor, care trimit informarile la intamplare.

“O alta problema este suprataxarea. S-a considerat oportun sa-i faca pe cetatenii care vor sa vina sa le dea bani mai rapid sa plateasca comisionul de acceptare a platii taxelor catre primarie”, a spus directorul Visa. “N-au inteles cum ar fi ca 2-3 milioane de romani care lucreaza in straintate, sa-si plateasca taxele online”, a spus oficialul Visa.

Acesta a spus ca exista studii potrivit carora in momentul in care se impune un comision pentru plata online a taxelor dorinta utilizatorilor pentru a face astfel de plati se micsoreaza de trei ori.

“In pofida acestor fenomene, plata taxelor pe Internet s-a marit de cinci ori anul acesta. Exista 60-70 de primarii care asteapta sa iasa live cu acceptarea platii pe portalul guvernamental, dar totul este blocat din cauza acestei probleme de suprataxare”, a spus Catalin Cretu.

Prin Sistemul National Electronic de Plati, statul percepe un comision pe tranzactie de maxim 2%, care nu poate depasi 30 lei pe tranzactie.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)