Aproximativ 20% din acţiunile CEC Bank vor fi listate pe bursă într-un termen de circa un an, argumentul fiind unul foarte simplu: transparenţă şi guvernanţă corporativă, a anunţat, joi seara, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la Digi24. El spune însă că a întâmpinat o anumită rezistență față de această idee din partea „mediilor socialiste”.

Programul de guvernare al PNL cuprinde atât listarea Hidroelectrica cât și a CEC Bank, după cum BankingNews.ro a scris AICI

Cîţu a precizat că va începe discuţiile cu BNR.

„Cam un an, cam acesta este termenul; vor fi tranzacţionate pe bursă minimum 20% din acţiuni. Statul are acum 100% din acţiuni. CEC este banca deţinută de stat. Ca în orice domeniu, mai ales în sistemul bancar, competiţia este cea mai bună şi cred că ne ajută o infuzie de capital şi să avem şi acea transparenţă, să fii acolo analizat de piaţă, altfel îți faci treaba”, a explicat ministrul finanţelor.

„Argumentul (pentru listare) este simplu. Transparența și guvernanța corporativă. Atunci când ai o companie listată la bursă totul devine transparent. Este mult mai greu să furi bani, așa au fost construite toate companiile puternice în lumea asta”, a afirmat Cîțu, dând ca exemplu companii precum Facebook sau Amazon.

Întrebat dacă există rezistenţă în ceea ce priveşte listarea CEC pe bursă, Cîţu a răspuns: „Cu siguranţă, din partea socialiştilor de stânga. Oamenii de stânga care vor de fapt un stat mare, un stat atotputernic, o dictatură. Numai acolo există rezistenţă, din partea dreaptă vă spun că oamenii liberi, oneşti, cetăţenii privaţi doresc listarea CEC şi doresc transparenţă la CEC, dar bineînţeles de la socialişti la ce să te aştepţi la altceva decât să se opună? Ei, de fapt, dacă ar putea să naţionalizeze, aşa cum au încercat să naționalizeze Pilonul II de pensii şi i-am oprit, ar fi foarte fericiţi. Ei sunt pe naţionalizare, noi suntem pe liberalizarea pieţelor şi pe transparenţă”, a arătat Florin Cîțu.

Florin Cîţu a amintit că CEC Bank tocmai a fost capitalizată cu 950 milioane lei de la bugetul statului. După majorare, capitalul social al Cec Bank a ajung la 2,5 miliarde de lei, mai mult decât la finalul anului precedent, când capitalul social era de 1,56 miliarde lei.

CEC Bank serbează 155 de ani de istorie alături de români și își trazează un nou obiectiv: să intre în TOP 5 bănci din România

Capitalizarea CEC Bank va ajuta banca să se dezvolte, afirmă Bogdan Neacşu, CEO CEC Bank, care menţionează că obiectivul său este ca banca să ajungă în top cinci jucători din sistemul bancar.

“Este un an aniversar (CEC Bank va aniversa anul acesta 155 de ani – n.r). Suntem foarte mândri de acest aspect. E adevărat că sunt foarte mulţi colegi care au scris această istorie şi, sper eu, că şi în viitor ne vom ridica cel puţin la acelaşi nivel. Odată cu această aniversare, pentru noi un alt moment important pe care vrem să-l menţionăm ţine de capitalizarea acestei bănci, lucru care probabil s-a discutat în perioada recentă şi care ne ajută pe în perioada următoare să ne dezvoltăm. Este, dacă vreţi, cea mai importantă bancă a statului român şi care de acum va avea altă perspectivă.

Am mai spus-o şi o repet, vrem să ne ducem în top cinci jucători din sistemul bancar. Cred că avem ingredientele necesare, reputaţia necesară şi evident, zic eu, că privim cu multă responsabilitate tot ce se va întâmpla la nivelul întregului sistem bancar”, a spus recent Bogdan Neacşu.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)