Creditorilor le este teama de intrarea in insolventa a companiilor pentru ca, desi imprumuturile sunt garantate, din cauza ca procedurile dureaza mult, sansele de a maximiza gradul de recuperare a garantiilor se reduce, a declarat Mirela Iovu, vicepresedinte CEC Bank.”Noua ne este teama de insolventa. Când auzim de un client, spun ca auzim pentru ca in unele cazuri aflam din presa sau dupa ce instanta a decis intrarea in insolventa, deja avem o mare angoasa referitor la ce se va intâmpla in continuare. Desi ai garantii, desi doresti sa gasesti solutii, de regula nu se intampla ceea ce ne dorim noi. Procedurile dureaza foarte mult, sansele de a ne maximiza gradul de recuperare a garantiilor scad pe masura ce se inainteaza sau se sta in acea perioada de observatie. Am vazut situatii in care s-a stat in perioada de observatie de 2-3 ani si unde administratorul special, care intâmplator era administratorul anterior, facea tot ce-i trecea prin cap. Noi asistam neputinciosi la cum dispar activele, cum incheie tot felul de acte juridice in defavoarea noastra”, a spus Iovu la o conferinta pe tema insolventei.

Ea admite ca in practica exista si cazuri in care creditorii ajung cu debitorul la un acord in ceea ce priveste reorganizarea judiciara, dar spune ca sunt putini practicieni in domeniu profesionisti.

“Din pacate vorbim de foarte putini practicieni in insolventa care cu adevarat stiu cu ce se manânca activitatea. Sunt 35.000-25.000 de dosare de insolventa, din care 20.000 de dosare sunt pe mana unor firme de apartament, unde asistam la niste situatii absolut paranormale: creditorii minoritari sunt sechestrati in camera de sedinte, creditorii majoritari fac pânda pe la usa. Creditorii minoritari decid pe o parte, creditorii majortari decid pe de alta parte. Vorbim de astfel de situatii de care ne temem noi creditorii”, a aratat Iovu.

Ea indeamna debitorii aflati in dificultate sa mearga cât mai repede la banci si de comun acord cu creditorii sa adopte planuri de salvare a companiei.

Referindu-se la legea insolventei, Iovu spune ca desi este echilibrata, actul normativ trebuie imbunatatit si aduse clarificari, mentionând ca exista cazuri in care unele articole sunt aplicate abuziv si defectuos.

“Degeaba am luat tot in garantie si când ajung la recuperat nu recuperez nimic. Sau vin creditorii minoritari si ne impiedica sa salvam compania”, a mai spus oficialul CEC.

Potrivit datelor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa (UNPIR), in primele opt luni, un numar de circa 19.000 de firme au intrat in insolventa. Pentru acest an, UNPIR estimeaza un avans cu 15-20% a numarului dosarelor de intrare in insolventa fata de anul trecut, când au fost inregistrate circa 20.000 de cazuri.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)