Indicatorul de incredere macroeconomică al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a urcat in luna noiembrie, fata de luna anterioara, datorita cresterii ambelor componente ale indicatorului, arata datele CFA Romania.

Peste 85% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni

In luna noiembrie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 2,5 puncte pana la valoarea de 56,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 12,6 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioara cu 3,8 puncte, pana la valoarea de 68,8 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a crescut cu 13,2 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 1,8 puncte pana la valoarea de 51,0 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 12,3 puncte).

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8256, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8663.

Analiștii rămân optimiști în privința inflației din 2020: 3,52%

Potrivit analistilor CFA, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020/noiembrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,52%.

Sunt de remarcat anticipatiile privind majorarea ratelor de dobanda atat pentru scadentele scurte (ROBOR 3M) cat si pentru cele lungi (obligatiuni suverane cu scadenta 5Y denominate in RON), peste 66% si respectiv 61% dintre participantii la sondaj anticipand aceste evolutii.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai Asociatiei CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;

Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)