Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut cu 16,4 puncte comparativ cu luna anterioara, la valoarea de 57,2 puncte, (fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 22,9 puncte). Scaderea s-a datorat ambelor componente ale indicatorului.

Analiza CFA arată că “rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni va inregistrat o valoare medie de 5,01%”.

Potrivit CFA, inflația din următoarele 12 luni va crește peste așteptări in acest final de an. Asociatia intrevede o inflatie de peste 5%, chiar dacă pana in luna septembrie 2021 toate analizele economiștilor, dar si cele din BNR întrevedeau o inflație în scădere, la inceputul anului 2022. Din acestă analiză putem extrage o concluzie ingrijorătoare: în următorul raport asupra inflatiei, din noiembrie, BNR va anunta cifre amețitoare ce vor forța adoptarea unei noi prognoze și noi strategii de combatere a inflației, mai exact creșterea dobânzii cheie. De altfel, temerile economiștii din ultima lună sunt puternic influențate de majorarea cotațiilor la energie și alte materii prime. Cum aceste creșteri nu vor fi stopate curând, prețurile tututor produselor se vor majora.

O inflație mare va însemna și o depreciere a leului, deci cursul va creste pâna la finalul anului viitor

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9985, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0547 lei pentru un euro, in crestere fata de previziunile anterioare. De asemenea, cea mai mica valoare estimata a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4.9400, mai precizeaza comunicatul CFA.

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania declara: “Pe fondul prudentei generate de intrarea in valul 4 al pandemiei, indicatorul de incredere macroeconomica a scazut puternic in luna septembrie. Consistente cu aceasta evolutie sunt si anticipatiile de decelerare a economiei. De asemenea, in contextul cresterii substantiale a ratei inflatiei, anticipatiile inflationiste pentru un orizont de 12 luni s-au majorat.”

Previziunile analistilor in ceea ce priveste cei mai importanti indicatori macroeconomici:

Din luna aprilie a anului 2020, in cadrul sondajului au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna septembrie 2021 releva:

– Cea mai mare parte a participantilor la sondaj, 55%, anticipeaza ca impactul economic al coronavirusului va dura pana in trimestrul IV al anului 2022.

– Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 7,1%;

– Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +6,6%;

– Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54,1%;

In contextul atentiei sporite a autoritatilor europene cu privire la protectia mediului inconjurator, atentie concretizata in reglementari cu privire la luarea in considerare a factorilor ESG (factorii de mediu, sociali si de guvernanta) de catre institutiile financiare, au fost introduse in sondaj intrebari cu privire la constientizarea de catre institutiile financiare a acestor reglementari, pregatirea institutiilor financare pentru asigurarea respectarii noilor reglementari, precum si suportul oferit clientilor pentru asigurarea respectarii lor.

Conform raspunsurilor participantilor, principalul impediment in implementarea factorilor ESG este insuficienta informatiilor, urmat de lipsa expertizei in acest domeniu.

 

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)