CFA a publicat sondajul privind Indicatorul de Incredere Macroeconomica pentru luna mai 2021, ce arată o creștere comparativ cu luna anterioara la valoarea de 76,2 puncte, fiind la sub un punct de maximul istoric. Fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 42,1 puncte, iar ambele componente ale indicatorului au inregistrat cresteri, potrivit unui comunicat de presă al Asociatiei CFA Romania. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a inregistrat o valoare medie de 4,11%, peste 74% dintre participanti anticipand majorarea acesteia in urmatoarele 12 luni (fata de actuala valoare de 3,94%).

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania declara: “Atat indicatorul de incredere cat si cele doua componente ale sale arata anticipatii de crestere economica sustinuta in urmatoarele 12 luni. De asemenea, sondajul indica anticipatii de majorare a ratei inflatiei si, implicit, a ratelor de dobanda, participantii anticipand cel putin o majorare de rata de politica monetara in urmatoarele 12 luni.”

Cursul euro își constinuă creștere în următoarele 12 luni

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni(comparativ cu valoarea actuala), nefiind inregistrata nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9741, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0261 lei pentru un euro. Anterior, prognoza CFA indica, pentru orizontul de 12 luni, o valoare medie a cursului prognozat de 5,0062 lei pentru un euro.

Previziunile analistilor pentru cei mai importanti indicatori macroeconomici

Este de remarcat faptul ca 80% din participantii la sondaj prevad majorarea ratelor de dobanda de piata monetara (ROBOR 3M), nefiind inregistrata nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 77% dintre participanti anticipeaza majorarea ratelor de dobanda pentru scadentele de 5 si 10 ani.

De asemenea, 71% dintre participanti anticipeaza majorarea indicelui BET in urmatoarele 12 luni. Pentru a doua luna consecutiv, in jur de 60% dintre participanti anticipeaza majorarea preturilor proprietatilor rezidentiale in urmatoarele 12 luni.

Din luna aprilie a anului 2020, in cadrul sondajului au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna iunie 2021 releva:

? Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 77%) anticipeaza ca acesta se va resimti inclusiv in anul 2022, iar cea mai mare pondere (35%) anticipeaza impactul pana in trimestrul II al anului 2022;

? Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 6.2%;

? Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +5,8%;

? Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%;

? Orizontul de aderare a Romaniei la zona euro este 2030.

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 10 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)