Analiştii CFA estimează că anul viitor inflaţia şi nivelul ROBOR vor continua să crească, în timp ce leul se va deprecia în continuare.

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în luna noiembrie, faţă de luna anterioară, cu 4,1 puncte, până la valoarea de 44,3 puncte, din cauza scăderii ambelor componente ale indicatorului, arată datele publicate vineri de CFA România.

Analiştii CFA estimează o rată anuală a inflaţiei de 4,23% în următoarele 12 luni. Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească). În luna noiembrie, faţă de luna anterioară, indicatorul a scăzut cu 4,1 puncte, până la valoarea de 44,3 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 0,2 puncte. Ambele componente ale indicatorului au contribuit la această evoluţie.

”Astfel, indicatorul conditiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 7 puncte, până la valoarea de 55,6 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 4,1 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 2,6 puncte până la valoarea de 38,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 2,4 puncte)”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427.

Totodată, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,23%. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în noiembrie la 3,43%, de la 4,25% în octombrie, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 61%, şi respectiv peste 64%, dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,64%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,78%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative”, se arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România şi al candidaţilor pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)