Ministrii europeni de finante au ajuns la un compromis in noaptea de miercuri spre joi cu privire la un set comun de reguli care sa impuna pierderi pentru marii deponenti atunci cand o banca intra in faliment, o masura care modifica modul in care zona euro abordeaza situatia mai multor banci cu probleme, conform AFP.

Dupa sase ore de negocieri, s-a ajuns la un acord cu privire la gradul de flexibilitate lasat la alegerea fiecarui stat, grad de flexibilitate ce constituia unul dintre punctele care blocau ajungerea la un acordul.

‘Exista un acord’, a anuntat pe Twitter un diplomat olandez, informatie confirmata apoi imediat si de alte doua surse diplomatice, transmite AFP.

Dupa 18 ore de discutii, ministrii europeni de finante se desparteau in noaptea de vineri spre sambata, la Luxemburg, fara a ajunge la o intelegere. Ei au determinat insa cine trebuie sa bage mana in buzunar atunci cand o banca trebuie salvata sau lichidata, si in ce ordine trebuie suportate aceste cheltuieli: actionarii bancii vor fi primii care vor suporta pierderi in cazul falimentului, apoi creditorii urmati de detinatorii de obligatiuni si la final deponentii cu sume mai mari de 100.000 de euro in cont.

Presedintia irlandeza a UE nu reusise sa reconcilieze complet punctele de vedere divergente ale celor doua tabere in care sunt impartite tarile europene: Suedia, Marea Britanie, Franta si Italia sustineau ca tarile ar trebui sa dispuna de mai multa flexibilitate de la caz la caz atunci cand este vorba de luarea unor decizii cu privire la inchiderea bancilor. insa Germania, Olanda, Austria si Finlanda doreau ca regulile sa fie cat mai stricte si sa se aplice in mod uniform in toate cele 27 de tari membre UE, pentru a limita incertitudinile care ar putea sa-i indeparteze pe investitori si deponenti.

In cele din urma, satelor care doreau flexibilitate trebuie sa impuna in primul rand pierderile creditorilor si actionarilor pana la cel putin 8% din pasivul bancilor. Altfel spus, pentru o banca cu un pasiv de 100 de miliarde de euro, creditorii si actionarii trebuie sa suporte pierderi de cel putin 8 miliarde de euro.

Odata ce aceasta conditie a fost indeplinita, poate interveni un fond national si, daca va fi necesar, vor fi solicitate ‘resurse, fie nationale, fie europene’, cu posibilitatea de recapitalizare directa prin fondul de salvare din zona euro, conform ministrului francez de finante, Pierre Moscovici. Acest al doilea nivel de interventie nu va putea depasi 5% din pasivul bancii.

SURSA: Agerpres

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)