Ciprian Dascălu, economist-șef al BCR

O analiză Erste Bank vorbește despre o contracție economică secvențială în trimestrul III din acest an, urmată de stagnare în T4. Având în vedere prima jumătate a anului puternică, ERSTE revizuiește în creștere estimarea de creștere a PIB-ului pentru 2022 la 6,0% de la 5,1%. Prognoza de creștere a PIB-ului pentru 2023 a fost modificată de la 4,0% la 2,7%.

”Având în vedere structura slabă a PIB din primul semestru al anului 2022 și așteptările privind efectele de reducere a cererii externe din jumătatea a doua a anului, o recesiune tehnică nu poate ieși din discuție, deși acesta nu este scenariul nostru de bază în prezent. Ne așteptam la o contracție secvențială în T3 din 2022 urmată de stagnare în T4 2022”, menționează Ciprian Dascălu, economist-șef al BCR, într-un raport trimis investitorilor.

Pe partea ofertei, creșterea PIB real a fost determinată de comerț și servicii, care au adăugat 5,3 puncte procentuale la rata anuală de creștere de 5,3% a/a în 2T22. Construcțiile au avut o mică contribuție pozitivă de 0,1 puncte procentuale, în timp ce industria a scăzut cu 0,4 puncte procentuale, iar impozitele nete au adăugat 0,3 puncte procentuale. Contribuția agriculturii a fost zero, arată analiza.

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat estimarea pentru creșterea economică în 2T22 la +2,1% t/t și +5,3% a/a. În prima jumătate a anului, economia a crescut cu 5,8% a/a.

Creșterea PIB a fost impulsionată de servicii și comerț care au adăugat 5,3 pp la rata anuală de creștere. De asemenea, cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populației au adăugat 4,7 pp la creștere. Construcțiile au avut o contribuție pozitivă minoră de 0,1 pp, în vreme ce încasările nete de taxe au adăugat 0,3 pp, iar industria a adus o reducere de 0,4 pp. Contribuția agriculturii la creșterea economică a fost 0.

Consumul public a scăzut cu 0,1 pp, mai arată analiza semnată de economistul-șef al BCR, Ciprian Dascălu.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)