City Insurance este liderul pieţei de asigurări şi deţine 45,62% din piaţa RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a decis, în această seară, să retragă autorizația de funcționare societății City Insurance, liderul pieței RCA, cu 3, 400 milioane de polițe (adică 45,62% din numărul poliţelor RCA din piață), după 10 zile de analiză a situției financiare a societății. Abia acum societate de asigurări nu mai poate vinde/ emite polițe de asigurări. City  avea obligația să capitalizeze compania cu 150 milioane de euro pentru evitarea deschiderii procedurii de faliment. Potrivit comunicatului de presă, ASF a respins planul de finanțare pe termen scurt și planul de redresare.

UPDATE

GHID ASF pentru clientul City Insurance➡️ AICI

Ce faci dacă ai o poliță RCA la un asigurator în procedură de faliment, precum City Insurance?

Trebuie să știi că dacă ești client City Insurance vei obține despăgubiri abia după ce falimentul e decis definitiv în instanță și în limita a 90.000 de euro.

Clientii City pot denunța orice poliță de asigurare la FGA si vor primi banii rămași din primă, iar apoi pot incheia o noua poliță de asigurare pentru a nu risca sa platesca daune din buzunarul propriu.

Ce pași trebuie urmați⤵️

1️⃣ Dacă ai o poliță de asigurare (oricare) la City Insurance trebuie să știi că aceasta este în continuare valabilă. Însă, asigurații pot renunța la polițe iși pot încheia o altă asigurare  la altă companie.

2️⃣ Dacă ai un eveniment rutier în trafic, trebuie să știi că din luna iunie City Insurance este în administrarea specială a Fondului de Garantare al Asiguraților, iar soferii asigurați se vor adresa pentru constatarea daunei către Fond. Aceasta va cere instanței să declare falimentul companiei City și va întocmi dosarele de daună. La pronunțarea instanței, Fondul de Garantare va achita toate dosare de daună, în ordinea in care au fost inregistrate.

​Fondul de garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat (luni, 20 septembrie) că poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea posibililor creditori ai City Insurance, în timp ce cererile de plată se vor putea depune doar după ce se publică în Monitorul Oficial decizia retragerii autorizației de funcționare a acestui asigurător. Din cauza pandemiei, cererile se vor putea depune doar online ori prin poșta.

Cererile de plată se pot depune începând cu data publicării deciziei Autorității de Supraveghere Financiară de retragere a autorizatiei asiguratorului și până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.

Pentru a trimite prin poșta cereri de deschiederi de dosare de daună, adresă poștală: Strada Vasile Lascăr nr.31, CP: 020492, sector 2, București, a mai anunțat FGA.

 

3️⃣ Dacă ai o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale (PAD) aceasta rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliţei, precizează reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

În ceea ce priveşte instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre beneficiari, în situaţia în care distribuitorul poliţei nu va fi în măsură, iar în acest sens, compania pune la dispoziţia publicului numărul scurt 021/9930, apelabil non-stop, din orice reţea.

“PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii şi deţine de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală şi de Est, în cuantum de un miliard de euro. Ne vom asigura că nu există sincope în soluţionarea daunelor şi vom face toate demersurile pentru a prelua, de la Fondul de Garantare a asiguraţilor, plata directă a dosarelor. Avem toată încrederea că timpii de plată vor rămâne rezonabili şi că toate dosarele de daună vor fi achitate”, explică directorul general al PAID, Nicoleta Radu.

BAAR, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, dă asigurări arătând că industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine peste efectele oricăror disfuncţionalităţi. Mai mult, Biroul dă asigurări că asiguraţii cu poliţe încheiate la City Insurance vor beneficia, atunci când este cazul, de despăgubiri prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraţilor, a declarat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, Mădălin Roşu.

Și UNSAR, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, asigură că piața asigurărilor va continua să funcţioneze şi va depăşi situaţia creată de suspendarea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance iar deţinătorii de poliţe RCA emise de către acea societate şi păgubiţii sunt protejaţi de lege prin mecanismele de protecţie construite în acest sens. UNSAR precizează, totodată, că City nu este membră a asociaţiei.

Ascensiunea City Insurance

În 2009, “compania a devenit membru fondator și acționar al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Astfel, City Insurance a început să dezvolte și să ofere produse de asigurare competitive pentru locuințe, care să suplimenteze polițele de asigurare obligatorii, care acopereau cele trei riscuri majore din România: cutremure, inundații și alunecări de teren. În același an, compania a fost autorizată să comercializeze polițe de răspundere civilă auto (RCA). Începând cu 2010, compania oferă o gamă completă de produse și servicii de asigurare”, potrivit site-ului companiei.

În 2017, City Insurance devine lider pe piața asigurărilor generale și de viață și devine lider pe piața RCA cu o cotă de 30%

Ca să realizăm dimensiunea problemei din piața R̲C̲A̲, BankingNews îți reamintește că, in anul 2019 gradul de concentrare in cadrul pietei RCA a cunoscut un nou maxim, ce arăta că City Insurance si Euroins controlau aproximativ 70% din subscrierile pe acest segment de asigurari, potrivit ASF. Mai exact , 7 din 10 șoferi circulă pe străzi cu polițe RCA de la doar două companii, ceea ce ridica, încă din 2019, o discuție serioasă în ceea ce provește sustenabilitatea pieței și posibilitatea unui risc sistemic în industria asigurărilor auto.

Ce înseamnă falimentul City Insurance?

Liderul pieţei asigurărilor, City Insurance a încasat prime subscrise de la clienții săi în valoare de aproximativ 500 milioane de euro, în 2020, deține 47% din piaţa RCA cu 3 milioane de polițe și 20% din piaţa asigurarilor.

Așa cum a explicat ASF, compania a raportat timp de 8 ani că deține un cont în Elvetia, însă ASF nu a cerut date suplimentare. Autoritatea a cerut date abia în 2021 și a verificat împreună cu EIOPA și Autoritatea Federala Elvetiana existența banilor. Mai grav, ASF constată că societatea de asigurare a prezentat extrase de cont nerecunoscute de banca emitentă indicată, prin care a încercat să demonstreze că dispune de lichiditățile necesare pentru a își îndeplini cerințele de capital. Cu alte cuvinte, acel cont nu există.

În 17 septembrie 2021, ASF a constatat că Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. nu a asigurat restabilirea situației financiare iar solvabilitatea societății este în continuă deteriorare, societatea aflându-se în incapacitate vădită de plată și a decis să retragă autorizația de funcționare a companiei de asigurări. Astfel, se deschide calea spre deschiderea procedurii falimentului împotriva , City Insurance,conform dispozițiilor legii.

De reținut că societate de asigurări practica cele mai mici prețuri din piață și avea o prezență agresivă in mass-media, coooptând diverse personalități în reclamele ce rulau atat in mediul online cât și la TV.

Ce spune Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din România aduce la cunoștință că, dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deține permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate (SCR) și cerința de capital minim (MCR), precum și lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată și valoarea MCR calculată, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) lit. d) și lit. e), art. 67 alin. (1) lit. a), art. 72 alin. (1) și art. 95 alin. (1) din Legea nr. 237/2015, cu modificările și completările ulterioare, dată fiind și inexistența vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanțare pe termen scurt și Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate și nu asigură restabilirea situației financiare a societății și, pe de o parte, solvabilitatea societății este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată.

În consecință, pentru protejarea asiguraților, Consiliul A.S.F. a decis:

– retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., în conformitate cu prevederile art. 110 din Legea nr. 237/2015, constatarea stării de insolvență a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., astfel cum este definită de art. 5 alin. (1) pct. 31 lit. a) și lit. b) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare și promovarea de către A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societății, conform dispozițiilor art. 249 din legea referită.

Reamintim că, în baza Deciziei nr. 714/03.06.2021, s-au stabilit în sarcina Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. următoarele obligații:

  • transmiterea spre aprobare către A.S.F. a unui Plan de finanțare pe termen scurt, în termen de o lună de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, în vederea restabilirii nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă MCR sau pentru modificarea profilului de risc, astfel încât, în termen de 3 luni, MCR să fie din nou respectată;
  • transmiterea unui Plan de redresare refăcut, în termen de 2 luni de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă cerința de capital de solvabilitate pentru modificarea profilului de risc, astfel încât nivelul SCR să fie restabilit în termenul legal, de la data constatării nerespectării SCR prin Decizia A.S.F. nr. 325/10.03.2021. Prin Decizia nr. 724/04.06.2021, A.S.F. a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (F.G.A.) ca administrator temporar în vederea înlocuirii conducerii Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., în scopul restabilirii situației financiare a asigurătorului și pentru asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității asigurătorului, în conformitate cu art. 30 alin (2) coroborat cu art. 33 raportat la art. 2 pct. 3 din Legea 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor. Termenul ce decurge din Decizia A.S.F. nr. 714/03.06.2021 pentru restabilirea MCR a fost data de 04.09.2021 (respectiv prima zi lucrătoare 06.09.2021).

Totodată, cu începere de la data de 05.04.2021, Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat Ministerul Public, dar și alte autorități ale statului cu privire la faptele constatate la S.A.R. City Insurance S.A.

City Insurance, o companie cu probleme încă din 2014. Un faliment anunțat

 

În perioada 2014-2021, ASF a impus societăţii City Insurance SA, dar şi conducerii societăţii mai multe sancţiuni, respectiv amenzi în valoare totală de 18.736.666 lei precum şi a emis o decizie de majorare de capital de solvabilitate aplicată societăţii de 16.500.000 de euro.

SINTEZA SANCȚIUNILOR IMPUSE DE A.S.F. LA CITY INSURANCE

În perioada 2014-2021, Autoritatea de Supraveghere Financiară a impus S.A.R. City Insurance S.A. următoarele sancțiuni:

Decizia 762/14.06.2021 – 410.900 lei / amendă în baza Legii 132/2017;

Decizia 714/03.06.2021 – 2.930.766 lei / amendă și stabilirea unor măsuri (plan de finanțare MCR şi plan de redresare SCR);

Decizia 716/03.06.2021 – 1.000.000 lei / amendă și retragerea aprobării domnului Renato Szilagyi, președinte al directoratului;

Decizia 717/03.06.2021 – 1.000.000 lei / amendă și retragerea aprobării domnului Buzerea Barbu Mircea, vicepreședinte al directoratului;

Decizia 718/03.06.2021 – 1.000.000 lei / amendă și retragerea aprobării domnului Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis, membru al directoratului;

Decizia 723/03.06.2021 – 1.000.000 lei / amendă și retragerea aprobării domnului Browne Woodthorpe Robert, președinte al Consiliului de Supraveghere;

Decizia 719/03.06.2021 – 1.000.000 lei / amendă și retragerea aprobării domnului Rossler Max Walter, vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere;

Decizia 722/03.06.2021 – 1.000.000 lei / amendă și retragerea aprobării domnului Pascale Cristian, membru al Consiliului de Supraveghere;

Decizia 721/03.06.2021 – 1.000.000 lei / amendă și retragerea aprobării doamnei Arampova Aelita, membru al Consiliului de Supraveghere;

Decizia 720/03.06.2021 – 1.000.000 lei / amendă și retragerea aprobării d-lui Papanikolaou Epameinondas, membru al Consiliului de Supraveghere;

Decizie 325/10.03.2021 – 2.600.000 lei / amendă și plan de redresare (SCR);

Decizia 83/25.01.2021 – 530.000 lei / amendă d-lui Renato Szilagyi, președinte directorat;

Decizia 84/25.01.2021 – 500.000 lei / amendă d-lui Buzera Barbu Mircea, vicepreședinte al directoratului;

Decizia 85/25.01.2021 – 500.000 lei / amendă d-lui Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis, membru al directoratului;

Decizia 86/25.01.2021 – 450.000 lei / amendă d-lui Browne Woodthorpe Robert, președinte al Consiliului de Supraveghere;

Decizia 87/25.01.2021 – 450.000 lei / amendă d-lui Rossler Max Walter, vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere;

Decizia 88/25.01.2021 – 450.000 lei / amendă d-lui Pascale Cristian, membru al Consiliului de Supraveghere;

Decizia 89/25.01.2021 – 450.000 lei / amendă d-nei Arampova Aelita, membru al Consiliului de Supraveghere;

Decizia 90/25.01.2021 – 450.000 lei / amendă d-lui Papanikolaou Epameinondas, membru al Consiliului de Supraveghere,

Decizia 3/13.01.2021 – 500.000 lei / amendă aplicată societății în baza Legii nr.132/2017;

Decizia 458/06.04.2020 – 100.000 lei / amendă aplicată societății;

Decizia 1040/13.08.2019 / avertisment scris aplicat societății;

Decizia 1180/26.09.2019 – 50.000 lei / amendă aplicată societății,

Decizia 123/25.01.2018 / avertisment scris aplicat societății;

Decizia 494/10.04.2017 – 30.000 lei / amendă d-lui Cristian Pascale, membru CA;

Decizia 492/10.04.2017 – 30.000 lei / amendă d-lui Dan Odobescu și retragere aprobare membru, președinte CA;

Decizia 493/10.04.2017 – 20.000 lei / amendă d-lui Dan Odobescu și retragere aprobare director general;

Decizia 2315/21.12.2016 – 10.000 lei / amendă d-lui Dan Odobescu, director general;

Decizia 2314/21.12.2016 – 30.000 lei / amendă și stabilire măsuri în sarcina societății;

Decizie 912/19.04.2016 – 40.000 lei / amendă d-lui Papanikolaou Epameinondas, director adjunct;

ASF prezintă o sinteză completăă a amenzilor și avertismentelor aplicate atat societății cât și responsabililor, până în anul 2014.

Apoi, Autoritatea de Supraveghere Financiară a impus S.A.R. City Insurance S.A. prezintă și măsurile adoptate:

Decizia 455/06.04.2020 – măsuri de remediere pentru deficiențe constatate în baza Legii 237/2015;

Decizia 457/06.04.2020 – 16.500.000 euro – majorare de capital de solvabilitate aplicată societății, se mai arată în cadrul comunicatului de presă al ASF.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)