Bancherii au obtinut un ragaz de cinci luni, pana in iulie, prin amanarea intrarii in vigoare a unor prevederi din legea de aplicare a Codului de procedura civila, care facilita eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, dar pe care bancile il vedeau ca pe un generator de pierderi de sute de milioane de euro. Prevederile, a caror aplicare a fost amanata, ii imputernicesc pe judecatori sa oblige bancile sa elimine clauzele abuzive din toate contractele de acelasi gen atunci cand constatau existenta acestora intr-un anumit caz.

Au existat discutii legate de o eventuala amanare suplimentara. „Senzatia mea este ca se pregateste o noua amanare, probabil pentru septembrie-octombrie. Daca va fi asa, vom fi in contratimp cu doua directive care se pregatesc la nivel european, iar statul roman ar putea sa ajunga in situatia de reclamat pentru o eventuala procedura de infrigement. Aceasta amanare ar dezavantaja si bancile, care in continuare pierd procese“, a declarat pentru ZF avocatul Gheorghe Piperea.

Unii bancheri spun ca prevederile legale ar putea intra, totusi, in vigoare din iulie. Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, afirma ca nu are „nicio informatie“ legata de aplicarea acestor prevederi.

 

ZF.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)