Comisioanele de utilizare a cardurilor bancare sunt excesive, iar plafonarea de la 1-1,2% la 0,2-0,3% s-ar putea face mai devreme in Romania decat la nivel UE, unde Parlamentul European va aproba un regulament la finele anului, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

“Comisioanele de utilizare a cardurilor bancare in Romania, ca si in alte tari sunt excesive si nu reflecta costurile. Nivelul acestora este prea mare, este prea scump fata de ceea ce ar fi justificat din punct de vedere economic. Pana la sfarsitul anului Parlamentul European urmeaza sa aprobe regulamentul care vizeaza nivelul acestor comisioane. In Romania, reducerea comisioanelor se va face cel mai probabil mai devreme decat la nivel european, deoarece proiectul de lege in acest sens ar putea sa fie adoptat pana in vara”, a spus Chiritoiu, la conferinta “Mediafax Talks about Digital Europe” organizata in parteneriat cu Ambasada Marii Britanii.

El a aratat ca proiectul de lege ar putea intra in Guvern saptamana viitoare, iar Parlamentul sa-l aprobe pana in vara.

“Reducerea comisioanelor la utilizarea cardurilor va incuraja comerciantii sa accepte aceste tipuri de plata, deci efectul va fi in primul rand la nivelul acestora, dar cu timpul efectele se vor resimti si la nivelul consumatorilor”, a explicat Chiritoiu.
Romania ar fi a treia tara din UE care adopta o astfel de masura, dupa Polonia si Ungaria, care au implementat deja masuri in acest sens.

Guvernul vrea in continuare limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare pentru platile la comercianti, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, chiar dupa solicitari de reanalizare a nivelurilor sau de amanare.

Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.

Prevederile actului normativ nu se aplica operatiunilor cu carduri comerciale (card de plata emis unor operatori economici, unor entitati din sectorul public sau unor persoane fizice care desfasoara o activitate independenta de natura economica a carui utilizare este limitata la cheltuielile legate de activitatea desfasurata), retragerilor de numerar de la bancomate si operatiunilor cu carduri emise de sisteme tripartite de plata cu cardul. Acestea din urma sunt sisteme de plata prin carduri in care functiile de emitere si acceptare sunt integrate intr-o singura institutie financiara, care este si proprietarul sistemului.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)