[dropcap]D[/dropcap]eprinderea romanilor, nu tocmai inteleapta, de a folosi bani cash chiar si in conditiile in care sunt posesori de carduri este o adevarata mana cereasca pentru banci, care au posibilitatea sa se infrupte pe saturate si aproape nestingherite din buzunarul clientilor prin intermediul comisionului de retragere numerar de la ATM.

Daca in situatia de fata clientii needucati, care folosesc cardurile pe post de mijloace de ridicat banii de la bancomate in loc de instrumente de plata, par a fi veriga slaba, bancile profita din plin in loc sa-si asume rolul de pedagogi, initiind programe de promovare a rolului firesc al cardurilor.

Taxa pe care o platesc clientii pentru fiecare tranzactie de retragere numerar de la ATM difera de la o institutie de credit la alta, cea la utilizata valoare fiind de 0,2%. Exista insa institutii de credit care nu aplica niciun comision pentru banii ridicati de la bancomat, fie din motive ce tin atingerea unui grad cat mai ridicat al satisfacerii clientilor sau de promovarea cardului, fie din motive ce tin strict de dezvoltarea portofoliului de utilizatori.

Ce banci nu taxeaza retragerea banilor de la ATM

[dropcap]I[/dropcap]nteresant este faptul ca unele banci mizeaza pe politica ”fara taxa de retragere numerar” numai in cazul clientilor care opteaza pentru primirea salariilor sau pensiilor pe acele carduri sau in cazul anumitor categorii de clienti (bugetari, studenti, etc.), exemple in acest sens fiind BCR, Millennium Bank, Banca Romaneasca, Bancpost, Libra Bank si Raiffeisen Bank.

Exista insa si institutii de credit care au inclus in portofoliul propriu de carduri de debit si instrumente de plata pentru care comisionul de retragere numerar de la bancomat este zero fara nicio conditionalitate (Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Marfin Bank, Romanian International Bank, Volksbank, RBS Romania, Bank of Cyprus si Citi Bank).

Unele banci au scumpit cashul de pe card

[dropcap]P[/dropcap]e de alta parte, exista banci ce au scumpit in ultimul an comisionul de retragere numerar de la ATM, exemplele cele mai elocvente fiind institutiile de credit grecesti Alpha Bank si Piraeus Bank.

In urma cu un an, atunci cand publicatia online www.bankingnews.ro a realizat o analiza similara privind costurile operatiunilor de retragere numerar de la bancomat, Alpha Bank si Piraeus Bank aveau in oferta de carduri si instrumente de plata pentru care nu aplicau nicio taxa pentru astfel de tranzactii.

In momentul de fata, la Alpha Bank si Piraeus Bank nu mai exista expresia “zero comision de retragere numarar”. Cea mai mica taxa perceputa de Alpha Bank si Piraeus Bank este acum de 0,2%.

O alta banca ce a operat o majorare a comisionului de retragere numerar de la bancomat este BRD. Institutia de credit franceza percepe in prezent, in functie de tipul cardului, o asemenea taxa situata intre 0,2% si 0,5%, in timp ce anul trecut comisionul era cuprins intre 0,1% si 0,2%.

Si Intesa Sanpaolo Bank a crescut agresiv comisionul de retragere numerar, dubland, in unele cazuri valoarea lui. Daca anul trecut Intesa Sanpaolo Bank percepea o taxa intre 0% si 0,25%, acum comisionul se plaseaza, in functie de tipul cardului si oferta aleasa, intre 0% si 0,5%.

Cat te costa retragerea de numerar de la ATM

* Alpha Bank – intre 0,2% si 2%
* Banca Comerciala Carpatica – intre 0,2 si 0,35 in functie de tipul de card;
* Intesa Sanpaolo Bank – intre 0% si 0,5%, gratuitatea fiind valabila pentru cei care opteaza pentru pachetul de produse si servicii Lider
* BCR – intre 0 si 0,2% (minim 0,2 lei). In cazul BCR, doar studentii, bugetarii si pensionarii nu platesc comisioane pentru retragerile de numerar la cardurile de debit stadard in lei;
* Millennium Bank – intre 0% si 0,2% in functie de tipul contului atasat cardului. Spre exemplu, daca un client opteaza pentru primirea salariului intr-un cont deschis la Millennium Bank va beneficia de facilitatea retragerii de numerar de la ATM fara sa plateasca nicio taxa.

* Banca Romaneasca – intre 0% si 0,2% in functie de tipul de card. Comisionul zero la retragerea de numerar de la ATM numai pentru clientii care aleg sa-si incaseze salariile pe cardul emis de Banca Romaneasca;
* Banca Transilvania – intre 0% si 0,2% in functie de tipul de card;
* Bancpost – intre 0% si 0,25% in functie de tipul de card. Comisionul zero la retragerea de numerar de la ATM este valabil numai in cazul cardurilor destinate pensionarilor;
* Bank Leumi – 1% (minim 5 lei);
* BRD – intre 0,2% si 0,5%
* CEC Bank – 0% la toate tipurile de carduri de debit;
* Credit Europe Bank – 0,2% la toate tipurile de carduri de debit;
* Emporiki Bank – 0,2% (minim 0,20 lei) la toate tipurile de carduri de debit;
* Garanti Bank – 0.2%, (minim 0,10 lei). Acest comision este valabil incepand cu 16 ianuarie 2012, pana la acea data retragerea de numerar de la ATM nefiind taxata;
* Libra Bank – 0% pentru cardul de debit Libra Salary All destinat strict persoanelor care doresc sa-si incaseze salariile pe acest instrument de plata;
* Marfin Bank – 0%;
* MKB Nextebank – 0,2% (minim 0,2 lei);
* OTP Bank – 0,2% la toate tipurile de carduri de debit;
* Piraeus Bank – 0,2%
* ProCredit Bank – 0,2% (minim 0,2 lei);
* Raiffeisen Bank – intre 0% si 0,2% in functie de tipul de card. Studentii sunt singurii care au comision de retragere numerar de la ATM pentru un card de debit special destinat lor;
* RBS Romania – 0%
* Romanian International Bank – 0% pentru toate tipurile de carduri de debit;
* UniCredit Tiriac Bank – 0,2% (minim 0,5 lei) la toate tipurile de carduri de debit;
* Volksbank – 0% la toate tipurile de carduri de debit;
* Bank of Cyprus – 0%;
* Citi Bank – 0%;
* ING Bank – intre 0% si 0,5% in functie de tipul de card.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)