Conturile de economii pentru copii sau depozitele sunt produse ce aduc tot mai mult in discutie viitorul si sanatatea financiara. Miza? Formarea clientului de maine, informat si independent financiar! Economisirea dedicata copiilor are nenumarate scopuri, iar in conditiile unei tendinte de extindere, de exemplu, a formelor de invatamant in mediul privat, sau sanatate privata de calitate, aceste forme de economisire nu pot fi decat benefice, incurajand parintii sa le utilizeze din ce in ce mai mult, educatia si sanatatea copiilor fiind intotdeauna pe primul loc.

Diferente
Conturile de economisire (pentru copii) reprezinta o solutie buna daca iti propui sa economisesti luna de luna pentru o anumita perioada. Acestea permit oricand depunerea unor sume suplimentare in functie de posibilitatile proprii de economisire. Banii se acumuleaza in acelasi cont si sunt astfel usor de gestionat. Un alt avantaj al contului: banii se pot retrage oricand din cont, fara ca acest lucru sa fie penalizat. La fiecare sfarsit de luna, banca majoreaza sumele existente in cont cu dobanda aferenta lunii care s-a incheiat.

Alternativa ar fi constituirea unui depozit, cu termen, solutie mai putin practica, fie si numai daca tinem cont de faptul ca fiecare contract va avea o scadenta diferita. In plus, din depozit, nu poti retrage bani, decat la termenul scadent, iar depozitul trebuie alimentat lunar cu suma asumata la semnarea contractului. Aceasta poate insemna si numai alocatia lunara a copilului.

Marele avantaj
Avantajul major al depozitelor, urmarit cu precadere in aceasta perioada, este dobanda. Acesta este un pic mai mare in cazul acestui produs. (vezi dobanzi, mai jos)

Pe ce mizeaza bancile
Cand au plecat la acest “drum”, bancile vizau banii parintilor grijulii. Astazi vizeaza si alocatiile, ca punct de pornire catre o protectie financiara importanta in aceste timpuri. Si bancherii recunosc ca piata asta de nisa, dedicata picilor, are volume in crestere, an de an: „In ciuda situatiei economice, volumele economisite de populatie au crescut, pe fondul unei prudente sporite a clientilor. Romanii economisesc in principal pentru a-si asigura un venit suplimentar in caz de urgenta sau pentru a-si ajuta familia, si mai putin pentru a achizitiona un bun. Iar produsul de economisire pentru copii intra in acest comportament”, explica reprezentantii ING Bank.

 

Dobanzi anuale practicate de banci pentru depozite

Banca Transilvania – 6,50% /an pentru depozitul Kid Cont; Carpatica – 6, 25% la constituirea depozitului, apoi dobanda la prelungire creste pana la 6,50%/an; Garanti Bank – 6,10%/ pentru depozitul Piccolo; CEC Bank – 5,75%
Dobanzi anuale practicate de banci pentru conturile de economisire

Alpha Bank, Raiffeisen Bank si Piraeus Bank –  5,75% /an pentru conturile dedicate copiilor; OTP Bank – 5,75%- >5.000 lei; ING Bank – 5%/an ; Garanti Bank – 4,77% Cont Piccolo;  UniCredit Tiriac Bank si BRD –  4% /an

 

Cine este seful?

Piticul sau Printesa. Oricum ar fi, merita sa faci o investitie pe termen lung, cu “bataie lunga”. Si pentru acest lucru trebuie sa te informezi. In acest moment piata depozitelor dedicate copiilor este dominata de “seniorul” acestui produs: Banca Transilvania. KID Cont de la BT ofera o dobanda anula de 6,50% pentru depozitul in lei si multe alte facilitati.

Depozitul KID CONT de la BT se poate constitui pentru copiii cu varsta intre o zi si 17 ani.  Este un depozit cu acumulare, se pot face alimentari (in orice perioada a termenului de depozitare) lunare, trimestriale sau semestriale, la alegerea clientului, in orice cuantum de suma; depozitul poate fi alimentat si de alte persoane in afara deponentului(cel care constituie depozitul, in calitate de imputernicit pe cont); aceste persoane nu au, insa, dreptul de a efectua alte operatiuni pe Kid Cont.
Pentru fiecare perioada de 12 luni de functionare a depozitului Kid CONT, pentru toti clientii care si-au indeplinit obligatia de alimentare periodica a depozitului cu cel putin suma aleasa, se acorda o bonificatie suplimentara egala cu valoarea 1/12 din valoarea ultimei dobanzi platite, fara a depasi limita de 600 de lei. Bonificatia va fi platita in contul depozitului, in data de 1 iunie a fiecarui an. La implinirea varstei de 15 ani, minorul poate primi, in conditiile normelor specifice, un card financiar (ex. Euro<26)
Alte caracteristici – valoarea depunerii initiale minime obligatorii (300 lei, respectiv 100 EUR/ 100 USD) este fixa si alimentata doar la constituirea depozitului. Nivelul minim de alimentare lunara este de 42 lei (valoarea alocatiei de stat pentru copii poate fi virata direct de catre Directia Muncii in acest cont), respectiv 10 EUR/ 15 USD. Pentru un depozit in euro, banca plateste o dobanda anula de 3,25%.

 

SMART KID de la Carpatica este un depozit cu acumulare constituit pe numele copilului de catre parinte/tutore/curator;
– moneda de constituire a depozitului: RON/EUR;
– suma minima de constituire: 250 lei/60 EUR;
– termen constituire: 12 luni cu prelungire automata;
– se pot face alimentari de sume in depozit in orice perioada a termenului de depozitare;
– suma minima pentru fiecare alimentare ulterioara 42 RON/10 EUR;
– tip dobanda: fixa la constituire si variabila la fiecare prelungire automata a depozitului.

Si CEC Bank detine un depozit destinat copiilor. Aici rata anuala a dobanzii este fixa pe perioada de constituire a depozitului. La scadenta, depozitul se prelungeste automat pe o perioada egala cu cea pentru care a fost constituit initial, in conditiile de dobanda din ziua prelungirii.

La conturile de economii regasim in prezent chiar promotii si multe alte facilitati, intreaba la banca.

Alpha Bank iti promite un bonus daca deschizi un cont de economisire pana la finalul anului. Deschide Alpha Dreams in RON, pana la 31 Decembrie 2012, pe numele copilului tau si poti beneficia de bonusul special de 126 RON chiar din ziua deschiderii contului. Mai mult, in fiecare an in luna iunie, pana la implinirea varstei de 18 ani, vei primi dublul ratei dobanzii standard pentru sumele depuse in contul tau, daca acesta are o vechime de minim 9 luni.
Unele banci ofera produse de economisire distincte dar in corelatie, in functie de varsta: precum BRD sau OTP Bank

BRD detine in acest moment un adevarat “monopol” in ceea ce priveste conturile de economisire adresate copiilor.

ATUCONT este disponibil de la 14 ani, cu acordul parintilor.
ATUSTART, cont de economii in lei, euro sau dolari. copilul tau va primi in cont din partea BRD 20 LEI sau 5 EUR/USD. Dobanda acordata la ATUSTART este  fixa, stabilita pentru fiecare trimestru calendaristic. in prezent, beneficiezi de o dobanda de 4%/an pentru contul in lei.
ATUSPRINT – Din ziua in care ai buletin, esti liber sa-ţi administrezi singur banii din cont, cu aceasi dobanda la lei – 4%/an.

OPT Bank

Contul Junior de la OTP  (atat START cat si PLUS) are dobanda diferita, depinzand de suma acumulata. Daca suma este mai mica de 500 lei, dobanda este de 2%/an, apoi creste pana la 5,75%/an daca atinge 5.000 lei sau mai mult.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)